Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Kopání i elektrické výboje. Skrytá kamera zachytila zacházení se zuboženými zvířaty

Při pohledu na video, které od minulého týdne koluje internetem, zůstává rozum stát. Skrytá kamera zaznamenala na jatkách ve Všeticích ve středních Čechách brutální zacházení se zvířaty. Případem se už zabývá krajská veterinární správa, kam podnět podalo sdružení Zvířata nejíme, které záběry natočené letos v létě rozeslalo do médií.

„Jedná se o převážení zvířat, která nejsou schopna chodit. Jejich vlečení na provazu uvázaném za hlavu po zemi z transportního vozu do budovy jatek. Používání elektrického poháněče, v situacích a na části těla, které nejsou zákonem povoleny. Zaměstnanci dále do zvířat kopou, chovají se surově a zvířata ponižují,“ popsal záběry Lukáš Vincour ze sdružení Zvířata nejíme.

Video aktivisté zveřejnili před víkendem na kanále Youtube a na Facebooku, kde ho za první den zhlédlo 85 tisíc lidí a mělo a přes 1 600 sdílení. „Lidé tohle téma zajímá, není jim lhostejné a měli by mít právo vědět, jak bylo s jejich „masem“ před smrtí zacházeno,“ dodal Vincour.

O vyjádření k drastickým záběrům jsme požádali také samotná jatka Jokoma, kde se celý incident odehrál. Jednatel společnosti Josef Komárek však příliš sdílný nebyl. „Věc je v řešení státních dozorových orgánů, jimž naše společnost poskytla veškerou součinnost a komentáře,“ shrnul a dodal: „Video bylo pořízeno nelegálně. Taktéž naše společnost nemůže nést zodpovědnost za chování zaměstnanců jiných právních subjektů.“ K samotným záběrům se však jednatel společnosti nevyjádřil a neokomentoval ani chování osob na videu.

Podle sdružení Zvířata nejíme by podobné zacházení se zvířaty mohlo eliminovat zavedení kamerového systému na jatkách. Právě z tohoto důvodu je iniciativa zapojena do kampaně Chci znát pravdu, která právě toto požaduje. „Kamery požadujeme na místech vykládání či vyhánění zvířat z transportního vozu, předporážkového ustájení zvířat a na místech usmrcování, vykrvení a následného stahování z kůže, vyvrhování a zbavování se jednotlivých částí těla,“ uzavřel Vincour.

Celý tento proces by podle něho měl být živě vysílán na webových stránkách jednotlivých jatek tak, aby se na něj kdokoliv mohl kdykoliv podívat. Vzorem může být například společnost Hollandia, která pod heslem „jsme průhlední” vysílá online každou z částí svých činností.

Autoři | Foto Zvířata nejíme

Štítky Zvířata nejíme, Jokoma, jatka, týrání, Vincour, Krajská veterinární správa, Lukáš Vincour, Středočeský kraj, Josef Komárek, Facebook, YouTube, Hollandia, videokamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kopání i elektrické výboje. Skrytá kamera zachytila zacházení se zuboženými zvířaty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.