Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

I tvůj hafan může darovat krev a stejně jako dobrman Sorbon třeba jednou zachrání jinému psovi život

Že krev darují lidé, je už stará známá věc, že ale mohou darovat krev i pejsci, to je novinka. V Česku na jaře vznikl ojedinělý registr dobrovolných psích dárců krve - Červená tlapka. Majitelé psů si tak vzájemně mohou v případě potřeby pomoci.

Jak to tak bývá, i za založením Červené tlapky stojí dojemný příběh. V něm hlavní roli sehrála boxerka Jasmína. Měla milující rodinu, skvělé zázemí. Zkrátka byl to šťastný pes. „Naše úžasná sedmiletá boxerka Jasmína potřebovala akutní operaci a měla to štěstí, že jsme pro ni dárce měli. Její dlouholetý kamarád Lexík a jeho páníček nám obětavě přispěchali na pomoc. Bohužel, i přesto zápas s rakovinou prohrála. Lékaři po otevření konstatovali metastáze, a tak ji místo operace sleziny jen zase zašili a nechali spát napořád. Naštěstí netrpěla a do poslední chvíle byla veselá a statečná. Odešla náhle a zůstala nám po ní velká, smutná prázdnota,“ vypráví Alice Bílá, autorka projektu Červená tlapka.

Příběh to sice nebyl s happyendem, inspiroval ale majitelku Jasmíny právě k založení registru psích dárců krve. Aby i další pejsci měli šanci na pomoc. A jedním z takových hafanů, kteří by mohli předat trochu své krve jinému, je i dvouletý dobrman Sorbon. „O projektu Červená tlapka jsem se poprvé dozvěděla od Jany Veselé z Dobrmanů v nouzi a ani na chvíli jsem nezaváhala a Sorbona do registru zapsala,“ majitelka Sorbona Renata Medková.

Zaleží na původu psa? Při darování krve vůbec ne. Je jedno, jestli máte doma výstavní dogu s papírama, nebo pouličního krasavce, který v sobě může mít stejně tak kus bernardýna jako retrívra. Důležité je, aby byl zdravý.

Sama se před časem musela smířit s odchodem fenky, které selhaly ledviny. Doufá, že jednou by darování krve jejího dobrmana mohlo zachránit jinému psovi život. Samotné přihlášení do Červené tlapky bylo rychlé a trvalo jen pár minut. „Zaregistrovat se trvalo jen chvilinku a za týden nám přišla obálka se známkou a informací o zaregistrování,“ vysvětluje majitelka.

Aby se pejsek stal možným dárcem, nemusí zatím na žádné sáhodlouhé vyšetření, vlastně pro zaregistrování vůbec nemusí k veterináři. Stačí, aby splňoval pár kritérií. „Pes musí mít minimálně 20 kilo, což u Sorbona, který má 47, fakt nebyl problém. Zároveň musí být zdravý a ve věku od 2 do 8 let,“ říká Medková. Podle registru navíc pejsek musí být logicky dobře ovladatelný a nesmí trvale užívat žádné léky.

V případě nutnosti můžete najít pomoc i během pár minut

Taky zvažujete, že svého pejska zaregistrujete? Tak koukněte na stránky www.cervenatlapka.cz

A jak to tedy probíhá? Pokud se dostanete do situace, kdy budete potřebovat pro svého čtyřnohého přítele transfúzi krve, juknete do registru, zadáte vaše poštovní směrovací číslo a registr vám najde pejsky v nejbližším okolí. Skrze formulář můžete zanechat majiteli zaregistrovaného dárce vzkaz a on se s vámi spojí. „Dále je to už na vás dvou, jak se dohodnete. Případný odběr pak probíhá podobně jako u lidí: pes je nejprve vyšetřen, následně mu doktor odebere cca 250-450 ml krve (záleží na váze psa). Samotný odběr trvá kolem čtvrt hodiny a pes po něm zvládne odejít domů po svých,“ vysvětlují autoři Červené tlapky na stránkách registru.

„Je to hrozně dobrá věc a doufám, že jednou někomu pomůžeme,“ komentuje Renata Medková. Založení registru kvituje i Jana Veselá z Dobrmanů v nouzi: „Všichni majitelé si přejí, aby jejich pes byl zdravý, bohužel se stanou případy, kdy pejsek projde nějakou nemocí, nebo úrazem a potřebuje transfúzi krve od jiného pejska. Registr dobrovolných psích dárců krve Červená tlapka toto umožňuje téměř okamžitě, kdy si sám majitel nemocného psa vyhledá podle své lokality dárce vhodného a většinou má na výběr i z více registrovaných dárců. Dobrmani v nouzi s registrem spolupracují aktivně, nejenom formou propagace, dobrmani, a to i adoptovaní jsou v registru zapsaní a někteří již aktivně krev darovali.“

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky červená tlapka, registr, darování krve, krev, pes, dobrman, dárce krve, Česko, Jana Veselá

I tvůj hafan může darovat krev a stejně jako dobrman Sorbon třeba jednou zachrání jinému psovi život | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.