Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dávejte si na koupališti či výletu pozor na své věci. Naší neopatrnost umí využít zloději

Dovolené jsou v plném proudu a mnoho z nás vyráží třeba na koupaliště nebo na jiná místa, která jsou vhodná ke koupání, relaxaci či odpočinku. Je třeba si ale uvědomit, že přesně toto jsou i místa, která jsou velkým lákadlem pro zloděje.

Těm nahrává i to, když je na daném místě větší množství lidí. „Důvod to má jediný, a to ten, že zloději mají možnost okamžitě zmizet v davu a pátrání po nich je tak velmi obtížné. Okradení se navíc o krádeži dozví většinou až v pohodlí domova, nebo při placení, když nemohou najít peněženku,“ popisuje častý případ David Linhart, mluvčí policistů a dodává, že v loňském roce v období od ledna do června zaevidovali policisté na Vysočině celkem 41 případů kapesních krádeží. Z tohoto počtu se policistům podařilo objasnit 27 skutků.

Za prvních šest měsíců letošního roku policisté evidují celkem 40 takových případů, přičemž se jich do současné doby podařilo objasnit 25. V tomto případě jde o trestnou činnost, kterou se daří objasňovat velice obtížně.

Dobrá organizace, často jsou ve skupině 

„Pachatelé jsou dobře organizovaní a jedná se mnohdy o celé skupiny. Volí si prostředí, která jim poskytnou anonymitu a možnost rychlého opuštění místa krádeže. Mezi typická riziková místa patří koupaliště, obchodní centra, hromadné dopravní prostředky či kulturní, sportovní nebo jiné společenské akce, kterých je v letních měsících celá řada. Příležitost ovšem pachatelé využijí téměř kdekoliv a my jim to mnohdy svým nezodpovědným chováním usnadňujeme. Své věci bychom proto měli mít vždy pod kontrolou,“ varuje Linhart.

V létě policisté obecně zaznamenávají nárůst krádeží odložených věcí, ale i věcí, které nosíme při sobě, a proto bychom měli dodržovat následující doporučení:

  • tašky či batohy, ve kterých máme peníze nebo jiné cennosti, nenosíme na zádech
  • neopouštíme své věci z dohledu
  • číslo PIN kódu od platební karty nenosíme společně s platební kartou, PIN kód si nejlépe zapamatujeme
  • kabelku nebo tašky neodkládáme z dosahu
  • díváme se kolem sebe a jsme obezřetní
  • k vodě s sebou nenosíme velkou finanční hotovost, nejlépe ani platební karty
  • v případě, že se jdeme koupat a své věci ztrácíme z dohledu, požádáme nějakou důvěryhodnou osobu, aby nám věci pohlídala

Policisté dále radí, že nejlepším způsobem, jak své věci na koupališti zabezpečit, je využít bezpečnostních schránek, do kterých si věci uložíme a schránku uzamkneme. Výrazně tím snížíme riziko, že budeme v době svého odpočinku někým okradeni.

Foto pixabay.com

Štítky krádež, zloděj, léto, kapsář, policie, obezřetnost, koupaliště, platební karta, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dávejte si na koupališti či výletu pozor na své věci. Naší neopatrnost umí využít zloději | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.