Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V sobotu pozor na silné bouřky a přívalové deště s kroupami. Přeženou se i přes Vysočinu

Během soboty se přes republiku přeženou silné bouřky. Doprovodí je přívalový déšť, na některých místech i s kroupami. Napršet by mělo až 50 litrů vody na metr čtvereční, což může zatopit sklepy či podemlít silnice. Varování vydali meteorologové také pro Vysočinu.

Foukat by měl silný vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, hrozí tak lámání stromů a výpadky v dodávkách elektřiny.

Bouřkám bude předcházet vedro, odpolední teploty v sobotu překročí na většině území 31 stupňů Celsia. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

PSALI JSME: Noční bouřka na Vysočině: Na některých místech vznikly statisícové škody

Velmi silné bouřky meteorologové očekávají od sobotních 14:00 do nedělního rána v Praze, Středočeském, Jihočeském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a také u nás na Vysočině.

PSALI JSME: Odčerpávání vody a bahna, popadané stromy. Hasiči se v noci kvůli bouřce nezastavili

Meteorologové označili nebezpečí za vysoké. Lidé by měli počítat například s rozvodněním malých toků, řidiči se zaplavením podjezdů či podemletím silnic. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy, lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě. Nebezpečí představují také kroupy a blesky.

Velké problémy způsobila bouřka během dnešní noci, která zasáhla náš kraj. Hasiči vyjížděli k více než třiceti událostem.

Co (ne)dělat v případě bouřky? 
- Neschovávejte se pod osamělými stromy, nezdržujte se u elektrických sloupů nebo jakýchkoli vyvýšených předmětů.
- Nedržte věci, které vás převyšují. Riziko představují golfové hole, deštníky, krosny, vidle a hrábě.
- Neopírejte se uvnitř o okna automobilu. Nestahujte okénka. Nesnažte se při bouřce odmontovat anténu. Nevystupujte z auta, zvlášť když ještě neprší a je suchá země, můžete se stát dokonalým uzemněním.
- Neparkujte auto pod stromy. Nedotýkejte se auta zvenčí. Pokud už je bouřka nad vámi, nesnažte se jí v otevřené krajině ujet.
- Netelefonujte z pevné linky, nepracujte s počítačem připojeným k síti a modemu či jiným elektrospotřebičem, který je v zásuvce.
- Omezte používání vody. Nezdržujte se v parcích a otevřených prostranstvích, vyhýbejte se přístřeškům. 

Foto HZS Libereckého kraje | Zdroj ČTK, HZS

Štítky bouřka, déšť, kroupy, výstraha, ČHMÚ, Kraj Vysočina, strom, Český hydrometeorologický ústav, Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu pozor na silné bouřky a přívalové deště s kroupami. Přeženou se i přes Vysočinu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.