Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 30. března 2024  |  Svátek má Arnošt
Bez reklam

V jihlavské nemocnici zemřel Rudolf Sekava, nejdéle žijící člověk s transplantovaným srdcem v ČR

V pátek zemřel v jihlavské nemocnici Rudolf Sekava, nejdéle žijící člověk s transplantovaným srdcem v Česku. Lékaři mu voperovali nové srdce v roce 1984. Své třiaosmdesáté narozeniny by oslavil tuto středu 15. května.

Jen pár měsíců života zbývalo jihlavskému učiteli Rudolfu Sekavovi, když se před více než 30 lety dozvěděl, že jeho nemocné srdce dlouho nevydrží. Měl však štěstí, našel se pro něj vhodný dárce. Lékaři mu nový orgán transplantovali v roce 1984 a Sekava se po zákroku – do té doby výjimečném – vrátil do života. Stal se nejdéle žijícím člověkem v Česku, který podstoupil transplantaci srdce. Sekava, který v pátek zemřel, by se tuto středu 15. května dožil 83 let.

Rudolf Sekava byl středoškolským učitelem. V době transplantace, se kterou původně nesouhlasil, už byl dva roky v invalidním důchodu. Zákrok v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) podstoupil 23. října 1984. Bez něj by mu zbývalo pár měsíců života. Pětihodinovou operaci provedl tým profesora Pavla Firta pod vedením tehdejšího šéfa IKEM Vladimíra Kočandrleho. Sekava se stal třetím pacientem, kterému v IKEM transplantovali srdce.

Úspěšná transplantace srdce, jehož dárkyní byla mladá žena, vrátila Sekavu do běžného života. „Dostal jsem v IKEMu obrovský dar  můj život. Jsem životním dlužníkem neznámé dárkyně, jejíž srdce mi umožňuje žít. Mohl jsem se i necelý rok po transplantaci vrátit do zaměstnání  do školy, kde jsem ještě přes 20 let působil,“ popsal novinářům Sekava letos v lednu u příležitosti 35 let transplantací srdce v tuzemsku.

„Výročí transplantace si připomínám jako druhé narozeniny. Beru to jako dar, který jsem dostal... To si člověk uvědomuje, když to prožije a dostane se na hranici života a smrti a začne o život zápasit,“ řekl v roce 2014 bývalý středoškolský profesor.

Po necelém roce od transplantace se ve 49 letech vrátil za katedru. Vydržel tam až do svých 71 let.

První úspěšná transplantace srdce nejen v bývalém Československu, ale v celém tehdejším východním bloku se uskutečnila 31. ledna 1984. Prvním pacientem byl Josef Divina. Operace mu prodloužila život o 13 let. Od té doby už lékaři v Česku provedli přes 1770 transplantací srdcí.

 

 

 

Foto Drbna | Zdroj ČTK

Štítky transplantace, srdce, úmrtí, Jihlava, Nemocnice Jihlava, Česko, Rudolf Sekava, Lékárenský komplex Jihlava, Institut klinické a experimentální medicíny, Pavel Firt, Vladimír Kočandrle, Východní blok, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské nemocnici zemřel Rudolf Sekava, nejdéle žijící člověk s transplantovaným srdcem v ČR | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.