Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Popic zajíždí cisterna s pitnou vodou. Z nového vrtu bude možné odebírat asi za měsíc

Lidé v jihlavské místní části Popice jsou zásobováni pitnou vodou z cistereny. Důvodem je vodovod, jenž je jedním z několika vodárenských zařízení, které začala provozovat městská společnost Jihlavské vodovody a kanalizace, a. s. (dále JVAK) na základě předběžného opatření na začátku letošního roku. Při revizi zařízení však pracovníci společnosti zjistili, že stávající vrt nemá dostatečnou kapacitu.

JVAK proto ve spolupráci s městem jako vlastníkem, zabezpečili vyhloubení nového vrtu, který je dostatečně kapacitní pro celé Popice.

„Při hloubení se logicky omezila kapacita stávajícího vrtu. Než přejde nový vrt do provozu, bude potřeba Popice dále zásobovat pitnou vodou z cisteren, avšak k žádným omezením v domácnostech nedojde. V současné době probíhají hygienické rozbory a čerpací zkoušky, ty potrvají deset dní. Vodu z nového vrtu bude možné odebírat přibližně za měsíc,“ doplnil námětek jihlavské primátorky Jaromír Kalina.

Nový vrt je třikrát hlubší než ten starý a dosahuje hloubky 60 metrů. Vydatnost vrtu je v rozmezí 0,2 až 0,6 litrů za sekundu. Investiční náklady na zprovoznění nového vrtu vyjdou město na necelých 385 tisíc korun.

Než bude vrt spuštěn do provozu, musí stavební firma ještě zasypat vrt starý. V současné době probíhají další čerpací a hygienické zkoušky vrtu.

„Vrt bude po dokončení schopen vyrábět denně více než 35 m3 vody, což je dostatečná kapacita pro zásobování všech obyvatel Popic včetně dnes ještě nenapojených,“ doplnil náměstek primátorky.

Foto pixabay.com, Magistrát města Jihlavy,

Štítky pitná voda, cisterna, Popice, vrt, Jaromír Kalina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Popic zajíždí cisterna s pitnou vodou. Z nového vrtu bude možné odebírat asi za měsíc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.