Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve věku 85 let zemřel divadelní a filmový herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar, dlouholetý člen činohry Národního divadla v Praze. Bylo mu 85 let. Lidé ho mohli vidět v desítkách televizních filmů a seriálů. Kromě toho se výrazně uplatnil v rozhlase a dabingu. Herec zemřel dnes nad ránem po dlouhé těžké nemoci.

Luděk Munzar vytvořil za tři dekády působení v Národním divadle mnoho významných rolí. Když slavil osmdesátiny, vzpomínal, jak při svých začátcích ve zlaté kapličce stával při představeních v portále, sledoval, jak to mistři dělají, a dal si velký úkol - nepřekážet.

„Minimálně pět šest let jsem tam stával a díval se. Když jsem pak hrál velké role, zjistil jsem, že nechodím do šatny - pořád jsem se měl na co dívat. Věřím, že gesta a intonace těch mistrů tam jsou dodnes, i když Národní i Stavovské prošly rekonstrukcí,“ uvedl v roce 2013.

Často hrál v televizi i ve filmu, mnohdy po boku své manželky Jany Hlaváčové, jako tomu bylo třeba v životopisném filmu o Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou. Munzar hrál například i ve filmu podle Kunderova Žertu, k dalším jeho filmům patří Dědeček automobil či Srpnová neděle. Televizním divákům utkvěl především v titulní roli posledního Dietlova seriálu Synové a dcery Jakuba skláře.

Byl také průvodcem po rozhlednách, vyprávěl o věkovitých stromech a pramenech řek v televizních dokumentech. Jeho velkou vášní bylo létání a rychlá auta.

Obdržel cenu Thálie za rok 2011 za celoživotní činoherní mistrovství.

Foto odborpratel.cz | Zdroj ČTK

Štítky Luděk Munzar, úmrtí, herec, Národní divadlo v Praze, film, Jana Hlaváčová, Leoš Janáček, Dědeček automobil, Cena Thálie, Synové a dcery Jakuba skláře

Ve věku 85 let zemřel divadelní a filmový herec Luděk Munzar | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.