Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Dobrá zpráva: Jihlavané vloni dýchali nejčistší vzduch za řadu let, díky počasí

Obyvatelé padesátitisícové Jihlavy loni dýchali nejčistší vzduch za sedm let měření kvality ovzduší. Přispělo k tomu počasí s dobrými rozptylovými podmínkami a kratší topná sezona v teplé zimě. Hodnoty škodlivin zůstaly pod ročními imisními limity s velkou rezervou.

Výsledky měření prašnosti a oxidů dusíku na území Jihlavy dnes novinářům přiblížil Robert Skeřil z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výsledky byly velmi dobré, až jsme to nečekali,“ uvedl Skeřil. Zlepšení čistoty ovzduší díky dobrým rozptylovým a meteorologickým podmínkám vykázalo celé Česko. Inverze se vyskytovaly hlavně v listopadu, ale Vysočina patřila mezi lokality, jichž se dotkly nejméně. V zimě inverzní situace téměř nebyly. „Vždycky se rozfoukalo a rozpršelo,“ sdělil  Robert Skeřil.

Podrobnější sledování čistoty ovzduší nad rámec státního monitoringu si od roku 2009 objednává město spolu s krajem. Ročně to stojí skoro půl milionu korun. Měřicí stanice je v průmyslové zóně u továrny Automotive Lighting.  Další stanici má v Jihlavě ČHMÚ, a to na sídlišti Březinky.

Vzduch Jihlavanům kazí hlavně doprava a lokální topeniště, dalším dílem se na tom podílejí průmyslové závody. Doprava produkuje tři čtvrtiny oxidů dusíku uvolňovaných do ovzduší.

239 milionů na nové kotle

Z topenišť pocházejí až dvě třetiny emisí tuhých znečišťujících látek. Ke snížení prašnosti by měly pomoci dotace na výměnu starých kotlů na uhlí, jež mohou obyvatelé Vysočiny poprvé čerpat letos. Kraj v první vlně rozdělí 239 milionů korun, zájem o ně je velký. „V podstatě po 14 dnech byla alokace plus minus vyčerpána,“  upřesnil radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD).

Dotační peníze podle Chláda vystačí na výměnu zhruba 2 tisíc kotlů.  Srovnatelnou dotaci by měl kraj z evropských fondů dostat v nejbližších letech ještě dvakrát, takže by mohlo být v domácnostech vyměněno více než 6 tisíc kotlů. Je to zhruba 15 procent všech současných kotlů na tuhá paliva v kraji, a to už by se na čistotě ovzduší mohlo projevit, uvedl radní.

Ekologičtější kotle pořízené díky dotaci podle Jiřího Kose z krajské hygienické stanice pomohou zlepšit čistotu ovzduší hlavně v menších sídlech. „Pokud se tam bude gró zastaralých topenišť měnit, rozhodně se to projeví v inverzních situacích. Bude tam dýchatelněji,“ řekl. Celkový dopad výměny kotlů na ovzduší Vysočiny vyplyne až z dlouhodobějších měření.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky vzduch, Jihlava, čistota, Český hydrometeorologický ústav, Kraj Vysočina, topeniště, Česko, Automotive Lighting, Jiří Kos, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva: Jihlavané vloni dýchali nejčistší vzduch za řadu let, díky počasí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.