Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Studenti architektury v Jihlavě zmapují až třicet historických domů. Bude jim to trvat tři roky

Studenti architektury budou v Jihlavě tři roky dělat stavebně historický průzkum městských domů v památkové rezervaci, postupně jich zmapují až 30. Radnici jejich poznatky pomohou postupovat koncepčně při obnově budov a celého historického centra. Novinářům to řekl architekt Martin Laštovička (KDU-ČSL). Ve vedení Jihlavy zvoleném po říjnových volbách má jako uvolněný zastupitel městskou památkovou rezervaci na starosti.

„Máme obrovskou možnost mít profesionálně zpracované podklady k tomu, abychom mohli rekonstruovat ty domy velice pečlivě, s ohledem na to, co je hodnotné," uvedla primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Město už připravuje revitalizaci centrálního náměstí. „Chceme se pustit i do té celé městské památkové rezervace," uvedla.

Jihlavská památková rezervace si podle Laštovičky lepší péči zaslouží. Míní, že v minulosti byla značně koncepčně opomenutá a mnoho věcí se neřešilo v souvislostech. „Je takovou popelkou mezi těmi nejvýznamnějšími královskými moravskými městy, jako je Olomouc, Brno a Znojmo, kde jsou ty historické středy velmi reprezentativní," řekl.

Zapojení Jihlavy do počinu Fakulty architektury VUT Brno zaměřeného na jihlavské historické domy schválila městská rada. Kromě Jihlavy se na projektu dotovaném z programu Technologické agentury ČR (TAČR) bude podílet i ústav Archaia Brno zaměřený na ochranu památek, pod jehož dohledem budou studenti vyšších ročníků architektury pracovat. Jihlava uhradí pětinu nákladů projektu, což pro ni bude znamenat výdaj okolo milionu korun.

„Vybere se 20 až 30 historických domů v majetku města Jihlavy a bude se provádět jejich zaměření a stavebně historický průzkum," uvedl Martin Laštovička k chystaným aktivitám. Průzkum se bude týkat i okolí těchto domů. Projekt potrvá od začátku příštího roku do konce roku 2021.

Autoři | Foto www.historickasidla.cz

Štítky Jihlava, historie, městská památková rezervace, průzkum, náměstí, centrum, architektura, historický dům, dům, KDU-ČSL, Karolína Koubová, Technologická agentura ČR, Brno, Vysoké učení technické v Brně, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti architektury v Jihlavě zmapují až třicet historických domů. Bude jim to trvat tři roky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.