Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stmelovací akce v ledové vodě. V Kostelní Myslové se v neděli koupalo na čtyřicet otužilců

Jedná se o aktivitu neobvyklou, přesto tradiční. V polovině listopadu, na státní svátek, se už skoro dvacet let scházívají otužilci k rybníčku v Kostelní Myslové na Jihlavsku, aby okusili podzimní vodu, společně se pobavili a trochu specificky oslavili významný den.

Nejinak tomu bylo i během minulého víkendu. „Trochu podporujeme zdravý životní styl, trochu je to recese, taková stmelovací akce,“ vysvětluje Jaromír Nosek, který koupání v rybníčku v Kostelní Myslové organizuje už skoro dvacet se svým bratrem Lubošem. „Souvislost to má i s 17. listopadem, jde o takové drsnější oslavení státního svátku.“ 

Nosek v neděli s potěšením sledoval, jak se řady otužilců od loňska opět rozšířily. „Otužilců bylo okolo čtyřiceti, účastnilo se i několik nováčků,“ všiml si. Šlo nejčastěji o lidi z okolních vesnic, kamarády a členy jihlavského plaveckého klubu, jímž je stále členem. Sám s otužováním začal zhruba přibližně před pětadvaceti lety. 

Kromě samotného sportovního výkonu má tato akce i nezbytný společenský rozměr. Na břehu rybníčku stojí maringotka se saunou, o kousek dál se na ohni opékají buřty o podává domácí medovina. „Známe se a setkáváme se. A o to jde, lidé se pro to mohou nadchnout a vidět, že to funguje,“ pochvaluje si Jaromír Nosek dobrou atmosféru.

Nedělní teplota vody se pohybovala kolem šesti stupňů. „Letos se vše vydařilo, a to jak z hlediska počasí, teploty a kvality vody i skvělé nálady,“ uzavírá sympatický otužilec.

Foto Lucie Moudrá

Štítky Kostelní Myslová, rybník, koupání, otužilec, Jaromír Nosek, okres Jihlava

Stmelovací akce v ledové vodě. V Kostelní Myslové se v neděli koupalo na čtyřicet otužilců | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.