Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Havlíčkobrodský kostel svaté Kateřiny potřebuje opravu za šest milionů korun

Havlíčkobrodský kostel svaté Kateřiny s gotickými základy potřebuje opravu asi za šest milionů korun. Jeho technický stav, zejména střechy, je podle faráře Oldřicha Kučery velmi špatný. Kostel je zařazený v Programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury. Peníze na jeho opravu se veřejnou sbírkou snaží získat i spolek Epigram. Město Havlíčkův Brod se rozhodlo přispět na opravu milionem korun.

„Třinácti zastupitelům, kteří opravu podpořili, patří velký dík. Technický stav kostela je špatný a nevyhovující. Střecha je na mnoha místech děravá, krov prohnilý a nesplňující žádné normy a napadený dřevomorkou,“ řekl Kučera.

Kostel je podle něho vyklizený a už se podařilo provizorně opravit schodiště. Bohoslužby se v něm konají jednou týdne, kulturní program v něm organizuje spolek Epigram, který veřejnou sbírku na jeho opravu založil v prosinci 2017. Veřejnost už na ni přispěla přes 140 tisíc korun. Z ministerstva kultury se pro letošní rok podařilo získat 390 tisíc korun.

Farnost Havlíčkův Brod spravuje kromě kostela svaté Kateřiny ještě kostel Panny Marie Nanebevzaté, kostel svatého Vojtěcha, kostel Nejsvětější Trojice s kaplí svatého Kříže a budovu fary v Havlíčkově Brodě a další okolní farnosti Šlapanov, Pohled a Skuhrov.

Kostel sv. Kateřiny se v písemných pramenech poprvé připomíná na začátku 14. století, ale je zřejmě starší. Stál u jediného mostu přes řeku Sázavu za hradbami města stejně jako špitál založený v polovině 13. století. V roce 1422 ho pobořili husité. Byl obnovený, ale v 17. století několikrát vyhořel, následně ho poškodila povodeň. Znovu se ho podařilo vybudovat v roce 1728. V interiéru se dochovaly sochy svatého Šebestiána a Rocha, oltář ze 17. století a obraz Kateřiny Alexandrijské z 18. století.

Autoři | Foto www.farnosthb.cz

Štítky kostel, svatá Kateřina, oprava, investice, Oldřich Kučera, Havlíčkův Brod, Kateřina Alexandrijská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkobrodský kostel svaté Kateřiny potřebuje opravu za šest milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.