Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do Jihlavy se příští rok sjedou hornická města a obce. Přípravy na setkání začnou v zimě

Již dvaadvacáté setkání hornických měst a obcí v Sokolově mají za sebou zástupci města Jihlavy. Starosta Sokolova Jan Picka a hlavní pořadatel – slavný semestr Jarda Jiskra předal jihlavskému primátorovi Rudolfu Chloupkovi světlo svaté Barbory, putovní hornický prapor Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky, švancarku a hornický flek. Důvod je prostý - Jihlava totiž bude dalším hostitelem 23. hornického setkání, které se uskuteční od 21. do 23. června 2019.

„Průvodu v Sokolově se zúčastnili kostýmovaní jihlavští havířci, a to jako nejpočetnější skupina, za Jihlavu nás bylo více než šedesát. Průvod zdobila i městská královská garda v kostýmech, která ho odstartovala výstřelem z mušket. Celkově bylo v Sokolově přes 700 účastníků setkání,“ přiblížil primátor Jihlavy Rudolf Chloupek, který se průvodu zúčastnil společně se svými náměstky Radkem Popelkou a Jaromírem Kalinou.

Přítomní lidé v Sokolově byli mimo jiné svědky udělení ceny Lux ex tenebris, v překladu Světlo v temnotách, Nadací Georgia Agricoly, a to Rudolfu Chloupkovi a Jaromíru Kalinovi za pomoc při zachovávání a oživování hornických tradic na Jihlavsku. „Dále město Sokolov věnovalo pamětní list statutárnímu městu Jihlava,“ doplnil primátor.

Ceny se budou udělovat i příští rok na setkání v Jihlavě. „Primátor města Jihlavy převzal v Sokolově Zásady pro nominace a udělení ceny Český Permon, což je cena udělovaná osobnostem nebo institucím, které se zasloužily o rozvoj hornických tradic,“ přiblížila Alena Zápotočná z odboru školství, kultury a tělovýchovy jihlavského magistrátu. Cena se bude předávat v průběhu Havíření 2019.

„Setkání budeme chystat celou zimu. Čekáme, že k nám přijede ještě víc návštěvníků. Připravujeme změnu trasy průvodu, místo konání hlavního dění, takže diváci se mohou těšit na spoustu novinek a překvapení,“ přiblížil setkání horníků pořadatel pravidelných havířských průvodů v Jihlavě Milan Kolář.

Foto Milan Kolář

Štítky havíři, horníci, historie, setkání, pořadatel, Jihlava, Sokolov, Rudolf Chloupek, primátor, Jan Picka, Česko, Jaromír Kalina, Radek Popelka, Milan Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Jihlavy se příští rok sjedou hornická města a obce. Přípravy na setkání začnou v zimě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.