Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Kostelecký masokombinát zaměstná dalších deset Mongolů, zvažuje i rozšíření ubytovny

Kostelecké uzeniny letos zaměstnají dalších deset pracovníků z Mongolska. V Kostelci dále uvažují o rozšíření své ubytovny pro zahraniční zaměstnance.

Loni podnik z koncernu Agrofert zaměstnával kolem 1500 lidí, z čehož 1350 bylo stálých zaměstnanců. Zbytek zhruba 150 najímal přes agentury, většinou šlo o zahraniční pracovníky z Ukrajiny, Vietnamu nebo Kyrgyzstánu.

Mongoly, kterých nyní firma zaměstnává deset, má jako své kmenové pracovníky. „Umí zabít zvíře, připravit si ho pro svoji potřebu, ale ten průmysl, technologie a tempo jsou zde trochu jiné než v Asii,“ hodnotí ředitel firmy Michal Jedlička.

Firma je proto musí učit práci ve velkovýrobě, což trvá zhruba rok. Mongolové často berou práci v Evropě jako svou životní misi. „Velice často sem chodí manželské páry,“ uvedl Jedlička. Problémy s jazykovou bariérou jsou podle něj řešitelné díky mongolské překladatelce.

U zahraničních pracovníků je podle Jedličky třeba odstraňovat některé zlozvyky. „Často je učíte, že se nosí ochranné pomůcky, že se nosí síťka na hlavu, že se mění pláště, že se sanitují ruce a nohy, když jdete na toaletu a z toalety,“ uvedl. Také v provozech musí být informační tabulky a další materiály ve všech rodilých jazycích pracovníků. O zaměstnávání lidí z dalších národů firma proto zatím neuvažuje.

Pro 45 zahraničních pracovníků vybudovala ubytovnu u provozu v Kostelci a nyní přemýšlí nad vybudováním dalšího patra. Možností je i využití místní vily jako druhé ubytovny. České pracovníky je podle Jedličky velmi složité v současné době sehnat. V náboru Čechů sice pomáhá motivační příplatek několik desítek tisíc korun za přivedení nového pracovníka, v souhrnu je ale lidí stále nedostatek.

Společnost navázala spolupráci s dvěma odbornými školami, letos se znovu otevřel řeznický obor na Střední škole obchodu, služeb a řemesel v Táboře, kde je aktuálně sedm učňů. Dále pak do ní chodí na praxi učňové z Třeště, kde se na řezníka učí v každém ročníku osm lidí.

Masokombinát za poslední tři roky zvedl průměrné platy o pětinu. Nyní je ve firmě podle Jedličky průměrná mzda 28 tisíc korun, odborní řezníci dostávají 40 až 50 tisíc korun. Průměrná mzda na Vysočině v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o 9,5 procenta na 27 661 korun.

 

Foto pksstavby.cz | Zdroj ČTK

Štítky masokombinát, zaměstnání, Mongolové, ubytovna, Kostelec, Michal Jedlička, Kostelec (Krnov), Kostelecké uzeniny, Mongolsko, Agrofert, Ukrajina, Vietnam, Asie, Kyrgyzstán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostelecký masokombinát zaměstná dalších deset Mongolů, zvažuje i rozšíření ubytovny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.