Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V jihlavské nemocnici proběhl mikulášský maraton. Kolonoskopie neodhalila jediný nádor

Preventivní mikulášská akce, která trvala přesně 24 hodin, probíhala v jihlavské nemocnici od sedmé hodiny ranní v pátek 4. prosince. Při ní si desítky pacientů nechaly udělat kolonoskopické vyšetření, aby se u nich vyloučila rakovina tlustého střeva.

Zhoubný nádor se u žádného z návštěvníků maratonu nepotvrdil, ale téměř všichni pacienti měli polypy, které jim lékaři hned odstranili. Akce pro nespavce tak ukázala, jak důležité je na vyšetření chodit.

Preventivní kolonoskopické vyšetření je určené pacientům starším 55 let, kteří ještě nebyli dosud vyšetřeni. Objednat se museli předem na daný čas, a to kvůli předchozímu vyprázdnění, bez kterého není zákrok možný. „Cílili jsme na vytížené pacienty, kteří nemohli na preventivní vyšetření v pracovní době. Teď měli příležitost dorazit třeba o půlnoci,“ popisuje Lenka Pejřimovská z gastroenterologického pracoviště jihlavské nemocnice.

Maraton vyšetření, který odstartoval v pátek 4. prosince úderem sedmé hodiny ráno a skončil v sobotu 5. prosince o sedmé ranní, neodhalil žádný zhoubný nádor: „Celkem 22 z 36 pacientů mělo polypy, které jsme odstranili, což potvrdilo, jak důležité je na vyšetření chodit,“ upozorňuje vedoucí lékařka gastroenterologického pracoviště Marie Tomanová.   

Rakovina tlustého střeva a konečníku se v České republice vyskytuje mimořádně často. Při srovnání s jinými státy je u nás dokonce nejvyšší výskyt tohoto onemocnění. Každý rok je v České republice zhoubný nádor tlustého střeva či konečníku zjištěn asi u 8 tisíc lidí a zhruba 4 tisícovky pacientů na toto onemocnění v naší zemi každoročně umírají. Preventivní vyšetření tak dokáže zachránit život.

Pokud jste mikulášský maraton propásli, nezoufejte. „Na preventivní vyšetření se mohou zájemci stále objednávat, a to na čísle 567 157 195. Zdravotníci po telefonu pacientům vysvětlí, jak se na vyšetření, které trvá zhruba půl hodiny, připravit,“ vyzvala Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.  

Foto www.nemji.cz

Štítky Lékárenský komplex Jihlava, pacient, rakovina, maratonský běh, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské nemocnici proběhl mikulášský maraton. Kolonoskopie neodhalila jediný nádor | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.