Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dobrovolníci na Jihlavsku věnují potřebným tisíce hodin ročně. Třeba doučují nebo hlídají děti

Dobrovolníci sdružení při jihlavské oblastní charitě pomáhají starým a těžce nemocným lidem, ale třeba i s doučováním nebo hlídáním dětí. Ročně odpracují tisíce hodin. Petra Humlerová sama zaplatila pro sebe a svého psa drahý kurz canisterapie a teď s ním navštěvuje dlouhodobě nemocné pacienty v jihlavské nemocnici.

Mezi dobrovolníky převládají ženy, ale najdou se i muži ochotní pomáhat, řekl ČTK Roman Mezlík z dobrovolnického centra.

„Dobrovolníci jsou a myslím, že i budou. Je to vrstva lidí, kteří mají pocit, že je dobré pomáhat,“ řekl Mezlík.

Dobrovolnická centra většinou se zaměřením na sociální služby má kromě charity více organizací působících v kraji. Koordinační uskupení neziskových organizací v kraji takových center sdružuje čtrnáct. Uvedla to koordinátorka uskupení Jaroslava Šmrhová.

Charitní dobrovolnické centrum v Jihlavě vzniklo v roce 2006. Nejdřív s ním spolupracovali hlavně středoškoláci, postupně se okruh rozrůstal. „Hodně lidí říká, že začali dobrovolnictví dělat, protože měli nějaké zkušenosti z rodiny, třeba s péčí o maminku nebo babičku,“ uvedl Mezlík. Podotkl, že starým lidem někdy stačí, když si s nimi někdo popovídá nebo s nimi jde ven.

Pomáhají i lidé bez práce

Teď má centrum stovku dobrovolníků, kteří pomáhají pravidelně déle než půl roku. Vloni v součtu odpracovali skoro 5300 hodin. Další stovky lidí pomáhají při různých akcích. Jen s blížící se Tříkrálovou sbírkou to je v působnosti jihlavské oblastní charity okolo 1000 osob. Tito příležitostní pomocníci minulý rok věnovali ze svého volného času dohromady také více než 5000 hodin.

I na dobrovolnictví má podle Mezlíka vliv hospodářská situace. Studenti teď využívají velkou poptávku pro pracovnících a víc chodí na brigády. „Když je horší ekonomická situace, je dobrovolníků víc, chodí třeba i nezaměstnaní,“ uvedl. Výkyvy v počtech dobrovolníků ale nejsou velké. Člověku, který se chce stát dobrovolníkem, musí být alespoň 15 let. Pro některé činnosti mu stačí vstupní školení, ale třeba pro práci v hospicové péči musí absolvovat dlouhodobý kurz. Podrobnosti jsou na webu.

Autoři | Foto pardubice.charita.cz

Štítky Charita Jihlava, dobrovolníci, pomoc, charita, okres Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci na Jihlavsku věnují potřebným tisíce hodin ročně. Třeba doučují nebo hlídají děti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.