Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava si kvůli chystaným investicím otevře úvěr do výše sto milionů korun

Jihlavská radnice si na připravované investiční akce a projekty může půjčit až 100 milionů korun. Peníze zřejmě poslouží i k přechodnému krytí části výdajů rozpočtu města připravovaného na příští rok. Záměr přijetí revolvingového úvěru v pondělí 6. listopadu schválilo městské zastupitelstvo 23 hlasy, zbývajících deset zastupitelů se hlasování zdrželo. Podle primátora Rudolfa Chloupka (ČSSD) může město z úvěru během pěti let vyčerpat jen tolik peněz, kolik bude aktuálně potřebovat a půjčky může průběžně splácet.

„Bude to, zjednodušeně řečeno, takový překlenovací úvěr,“ řekl primátor.  Uvedl, že v porovnání s jinými podobně velkými městy je Jihlava v dobré finanční kondici, na bankovních účtech má uloženo přes 100 milionů korun.  „Nicméně uvědomme si, že do budoucna budeme potřebovat finanční prostředky na řadu akcí, které jsme doposud nedotáhli do konce,“ řekl zastupitelům.

Víc peněz podle primátora Jihlava potřebuje také proto, že dotované projekty musí nejdříve zaplatit a teprve potom mu je vyplacen slíbený finanční příspěvek. Během příštího roku by mělo Jihlavě z dotací plynout kolem 117 milionů korun, uvedl.

Ze závěrečného účtu města za rok 2016 vyplývá, že padesátitisícová Jihlava měla loni výdaje na úrovni miliardy korun při ročních příjmech skoro 1,3 miliardy. Nesplacené úvěry mělo město ke konci minulého roku ve výši 177 milionů korun. Podle materiálu zveřejněnému ke včerejšímu jednání zastupitelstva, se zatím plánovaný deficit rozpočtu Jihlavy připravovaného na příští rok pohybuje kolem 78 milionů korun. 

Zastupitel Pavel Šlechtický (KSČM) v debatě uvedl, že podle jeho názoru by měli zastupitelé bod týkající se úvěru schvalovat až v souvislosti s novým rozpočtem na příští rok. Podle Chloupka by pak ale hrozilo to, že kdyby neprošel úvěr, nemohli by zastupitelé přijmout ani připravený návrh nového městského rozpočtu. Nebylo by v něm dost peněz na úhradu všech výdajů plánovaných na příští rok.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky úvěr, peníze, půjčka, radnice, investice, Jihlava, Rudolf Chloupek, primátor, ČSSD, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava si kvůli chystaným investicím otevře úvěr do výše sto milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.