Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj ocenil Stanislava Bernarda, Ladislava Vilímka, Beatu Rajskou nebo Danu Fučíkovou

Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina v podobně kamenné, skleněné a dřevěné medaile ve čtvrtek 26. října v Horáckém divadle v Jihlavě předal desítce osobností hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Prestižní kamenná medaile byla udělena hned dvakrát. Za celoživotní práci byl oceněn emeritní primář třebíčské gynekologie Miloš Chmelíček a badatel a jihlavský historik Ladislav Vilímek. Předání nejvyššího ocenění Kraje Vysočina letos proběhlo po desáté. V rámci doprovodného programu vystoupili osobně i někteří z laureátů let minulých.

Jména letošních laureátů schválilo krajské zastupitelstvo už v květnu letošního roku. Pokud jde o počet nominací, těch se v desátém roce udílení sešlo 31 od 17 zastupitelů. „Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina je cestou, jak představit mimořádné lidi, ocenit jejich osobní nasazení a projevit jim úctu za aktivitu v oblasti jejich působnosti. Přehlížet pozitivní mimořádnost je až přílišný luxus, který si stěží můžeme dovolit. Proto významné počiny důsledně spojujeme s konkrétními jmény,“ říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a dodává, že je vždy velkou ctí se s laureáty setkat.

Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina – kamenná medaile

Miloš Chmelíček, 1924 Nárameč u Třebíče

Emeritní primář třebíčské gynekologie zavedl na svém pracovišti řadu moderních lékařských metod a vychoval mnoho svých kolegů. Jeho jméno je pojmem v regionálním lékařství. Po roce 1989 byl aktivně zapojen do práce na pomoc bývalým totálně nasazeným.

Ladislav Vilímek, 1940 Jihlava

Badatel, historik, bývalý archivář a popularizátor je neúnavným propagátorem historie Jihlavy a regionu. Značné úsilí věnoval zejména zmapování osudů Židů na Jihlavsku. Patrně celosvětově ojedinělým dílem je jeho obsáhlá a informačně nesmírně cenná kartotéka židovských obyvatel Jihlavska, která mimo jiné podrobně dokumentuje všechny jihlavské oběti holocaustu.

Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina – skleněná medaile

Stanislav Bernard, 1955 Opava

Český podnikatel dokázal na Vysočině vybudovat prosperující pivovar a uvést na trh značku piva, která se stala pojmem. Jeho prosazování se mezi konkurencí pomohlo vyniknout i mnohým dalším malým pivovarům. Stanislav Bernard získal v roce 2000 historicky první titul Brand manager ČR, v soutěži organizované marketingovým magazínem Strategie. V roce 2010 byl jedním z pěti finalistů soutěže Podnikatel roku.

Zdeněk Dryšl, 1939 Blansko

Převážnou část své profesní a umělecké dráhy spojil s Horáckým divadlem Jihlava, které tři roky vedl jako ředitel. Za jeho vedení se Horáckému divadlu podařilo v roce 1989 získat první finanční prostředky na spuštění generální rekonstrukce chátrající budovy. Jako mimořádně nadaného herce ho mohli diváci vidět ve více než 280 rolích, čtyřiatřicetkrát účinkoval ve filmech, mimo jiné i zahraniční produkce, a v televizních pořadech. Je plný sil a elánu, stále organizuje kulturní a společenské aktivity.

Dana Fučíková, 1961 Šumperk

Zasloužila se o rozvoj a dobré jméno Základní umělecké školy v Jihlavě. Pořádá nebo podporuje charitativní koncerty a věnuje se i vlastní koncertní pěvecké činnosti. Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina je vyjádřením uznání za její rozsáhlé kulturní a společenské činnosti, obětavost a energii, které věnuje ZUŠ Jihlava, svým žákům, kultuře města Jihlavy a kraji.

Alfred Habermann, 1953 Jihlava

Uměleckou stopu Alfreda Habermanna najdeme na různých místech regionu i po celé republice. Jeho osobité dílo navazuje na tradici uměleckého kovářství, která se v jeho rodině předává po desetiletí z generace na generaci. Zároveň úspěšně po léta vychovával další adepty kovářského řemesla. Uměleckořemeslné práce Alfreda Habermanna snesou nejvyšší měřítka kvality. Mezi jeho významná díla v České republice patří například vstupní brána Památníku Bible kralické, vstupní brána kaple sv. Sarkandra v Olomouci či pamětní kříž na hrobě arcibiskupa F. Vaňáka na Svatém Hostýně.

Beata Rajská, 1962 Liptovský Mikuláš

Uznávaná módní návrhářka, podnikatelka, zakladatelka fashion společnosti, tvoří pod vlastní značkou už dvacet let. Se svými modely dosáhla mnoha uznání i v mezinárodním měřítku. Její modely zdobí pravidelně finalistky soutěže Miss České republiky, zástupkyně ČR v soutěžích Miss International, Miss World nebo Miss Tourism World v Kolumbii, odkud mezi 65 účastnicemi zástupkyně České republiky přivezla titul nejkrásnější večerní šaty. Beta Rajská ví, jak udělat ženy krásné.

Nejvyšší krajské ocenění – dřevěná medaile

Viktor Polášek, 1997 Nové Město na Moravě

Skokan na lyžích svým výkonem zajistil pro Českou republiku první titul z juniorského mistrovství světa po deseti letech. Původně se věnoval severské kombinaci, změna sportovní disciplíny mu však výkonnostně prospěla. Zřetelným způsobem posílil vnímání a reputaci Kraje Vysočina nejen jako lokality zachovalé přírodní krajiny, ale taktéž jako střediska především zimních sportů, s centrem ve Vysočina Areně. Viktor je odbornou veřejností chápán jako obrovský talent, inspirace pro začínající sportovce a je velkou nadějí pro Českou republiku na světových mistrovstvích.

Martin Schmied, 2001 Jihlava

Student jihlavského gymnázia prokazuje mimořádný talent v oblasti přírodních věd. Významným úspěchem je zejména medaile, kterou získal v mezinárodní konkurenci na astronomické olympiádě. Opakovaně se umisťuje na předních příčkách matematických, fyzikálních a jiných olympiád a soutěží. Jeho úspěchy na poli přírodních věd jsou podloženy pílí, osobní invencí a talentem. Rád by pokračoval ve studiu na matematicko-fyzikální fakultě a předem nevylučuje ani kariéru vědce.

Jiří Sýkora, 1995 Třebíč

Atlet-desetibojař sbírá úspěchy za své sportovní výkony už pěkných pár let. Letos zazářil na mistrovství Evropy atletů do 23 let. K jeho největším úspěchům patří titul mistra republiky ve skoku dalekém v kategorii mužů v roce 2013, titul juniorského mistra světa v desetiboji 2014, vítězství v Evropském poháru ve vícebojích v družstvech kategorie mužů 2014, stříbrná medaile na mistrovství ČR ve skoku dalekém v kategorii mužů 2015 nebo 25. místo na olympijských hrách v desetiboji v roce 2016.V roce 2014 byl zvolen sportovcem Kraje Vysočina.

Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina jsou udělována  od roku 2008. Aktuálně seznam mimořádných osobností čítá už 91 jmen. Kraj Vysočina u příležitosti desátého výročí udílení medailí vydal publikaci, ve které připomíná všechny oceněné laureáty.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky medaile, vyznamenání, Jiří Běhounek, osobnosti, Kraj Vysočina, ocenění, Ladislav Vilímek, Jihlava, Česko, Beata Rajská, Miloš Chmelíček, soutěž, olympijské hry, divadlo, Viktor Polášek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj ocenil Stanislava Bernarda, Ladislava Vilímka, Beatu Rajskou nebo Danu Fučíkovou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.