Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jihlavě na komíně tři roky hnízdí čapí pár. Nyní se Andrejovi a Monice narodila mláďata

Na komíně v areálu Služeb města Jihlavy (SMJ) již třetím rokem hnízdí čapí rodina. A tento rok poprvé Andrej s Monikou, jak je čapí pár pracovníky SMJ pojmenován, vyvedli mláďata. Uvedená rodina je jedinou hnízdící rodinou v krajském městě, proto ochránci přírody rozhodli, že mláďata okroužkují.

Zatím se přesně neví, kolik mláďat se Andrejovi a Monice narodilo. „Naši zaměstnanci si před pár týdny při úklidu sběrného dvora všimli, že kromě mrtvých myší, hadů a dalších živočichů, které nosí rodiče svým potomkům do hnízda, objevilo na zem spadlé i jedno mrtvé čapí mládě. Druhé mládě je už zřetelně vidět v hnízdě. Má se čile k světu, stoupá si, protahuje si křídla a také je jeho poznávajícím znamením stále ještě černý zobák. Další perličkou je, že včera odolávali náletům cizího čápa, který tam chtěl přistát. To se jim povedlo, ale když s nepořízenou odlétal pryč, tak je alespoň za „odměnu“ z výšky pokálil,“ popisuje zajímavost Martin Málek, mluvčí SMJ.

A právě výkaly čapí rodiny přidělávají vrásky zaměstnancům SMJ. „Tohle je velké téma, protože čapí rodinka se přesně řídí heslem, že si nebudou kálet do vlastního hnízda. Občas tak jejich výkaly padají z výšky 36 metrů na pracovníky SMJ, jejich služební auta i návštěvníky sběrného dvora, ale všichni to berou naštěstí s humorem,“ říká mluvčí Málek.

Foto pixabay.com

Štítky čáp, hnízdo, komín, kroužkování, mláďata, SMJ, Jihlava, rodina, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě na komíně tři roky hnízdí čapí pár. Nyní se Andrejovi a Monice narodila mláďata | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.