Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jihlava zvažuje otevřít pro turisty historické sklepení pod budovami radnice

Jihlava zvažuje možnost otevřít turistům historické sklepení pod budovami radnice na Masarykově náměstí. O uvolnění 200 tisíc korun na vytvoření studie k tomuto záměru dnes jednali zastupitelé města, po dlouhé debatě ale nakonec primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) bod z jednání stáhl, aniž by se o něm hlasovalo. Někteří zastupitelé kritizovali výši požadovaných peněz, jiní návrh označili za nekoncepční.

„Jsem rozhodně pro to, aby se něco udělalo s tím sklepením, i se zištných údajů, sídlím tady vedle radnice, ale rozhodně jsem proti částce 200 tisíc korun, která je naprosto neúměrná,“ řekl zastupitel Miroslav Tomanec z opozičního Fora Jihlava. Podnikatel Tomanec provozuje vedle radnice malý pivovar s restaurací. Nabídl, že studii udělá pro město zdarma, jen s využitím městských úředníků.

Náměstek primátora Radek Popelka (ANO) ČTK po hlasování řekl, že předpokládá, že po dopracování bude návrh předložen k projednání zastupitelstvu znovu. První část sklepení pod radnicí by podle jeho názoru bylo možné otevřít už do příští turistické sezony. „V první fázi uvažujeme o zpřístupnění tří místností. Postupně by se daly přidávat další,“ řekl.

Komplex radnice vznikl propojením několika měšťanských domů. „Ty sklepy prošly vývojem, od původního kopaného sklepa s hliněnou podlahou až po protiletadlový kryt,“ uvedl Popelka. Jsou tam i velké klenuté prostory.  Sklepení se podle náměstka dá zpřístupnit. „Je to škoda nevyužít. Dneska je tam nataháno pár kabelů optické sítě,“ podotkl.

Mezi zvažovanými možnostmi využití pro turisty je podle Popelky ukázat vývoj sklepení v průběhu staletí. O další náměty by podle náměstka bylo možné požádat vysoké školy, divadlo či muzeum. Zvažovaná prohlídková trasa nemá být propojena s rozlehlými středověkými podzemními chodbami, které už turisté navštěvují od roku 1991. Jihlavské podzemí zaujímá plochu 50 tisíc čtverečních metrů, rozsahem labyrintu přímo pod městskou zástavbou je po Znojmu druhé největší v zemi.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky radnice, sklepení, atrakce, turisté, Jihlava, Rudolf Chloupek, ČSSD, Radek Popelka, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava zvažuje otevřít pro turisty historické sklepení pod budovami radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.