Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

První lůžkový hospic na Vysočině by mohl být postaven v Havlíčkově Brodě

První lůžkový hospic na Vysočině by mohl stát v Havlíčkově Brodě. Havlíčkobrodští zastupitelé dnes schválili zveřejnění záměru prodeje potřebného pozemku spolku, který se o vybudování hospice na Vysočině snaží. O prodeji pozemku bude zastupitelstvo rozhodovat na dalším zasedání. Mezitím chtějí havlíčkobrodští zastupitelé záležitost podrobně projednat s odborníky a zástupci kraje.

Jednání se týká 6400 metrů čtverečních pozemku mezi krajskou nemocnicí a psychiatrií, na němž územní plán města umožňuje vznik zdravotnického zařízení. „Již v roce 2002 na něm bylo uvažováno s výstavbou hospice, která se potom bohužel neuskutečnila,“ řekl místostarosta Čeněk Jůzl (KDU-ČSL) v úvodu jednání.

Vysočina s Karlovarským krajem jsou poslední regiony v Česku, které nemají lůžkový hospic. Na Vysočině o jeho vznik dva roky usiluje Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy složený z lidí, kteří se zabývají péčí o vážně nemocné lidi. V krajské Jihlavě ale zastupitelé žádost spolku na prodej pozemku pro hospic s 20 lůžky minulý měsíc neschválili. Některým vadilo to, že by kvůli hospici byla zbourána budova naposled využívaná ředitelstvím správy městských lesů, která na pozemku stojí.

Předsedkyně spolku Ludmila Novotná v žádosti adresované havlíčkobrodské radnici uvedla, že spolek má šanci na dotaci v programu ministerstva zdravotnictví, potřebuje ale mít pro stavbu hospice pozemek.

Havlíčkobrodští zastupitelé za KSČM v dnešní debatě uváděli, že k projektu nemají dost informací. Podle zastupitelky Evy Vyoralové (Ženy za Brod) je vedle ekonomického potřeba i lidský pohled. „Já si myslím, že tahle služba tady chybí, chybí v celém kraji,“ řekla. Starosta Jan Tecl (ODS) následně uvedl, že nechá svolat pracovní jednání, na němž si zastupitelé budou moci věci se spolkem vyjasnit. Pozváni budou také zástupci kraje.

Autoři | Foto www.jihlava.charita.cz

Štítky hospic, péče, umírající, kamenný, Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, pozemek, Čeněk Jůzl, KDU-ČSL, Česko, Jan Tecl, Karlovarský kraj, ODS, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První lůžkový hospic na Vysočině by mohl být postaven v Havlíčkově Brodě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.