Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Vysočina se dnes zapojí do Noci literatury. V Jihlavě a Brodě budou lidem číst známí umělci

10. květen je již několik let spojován s literárním happeningem nazývaným Noc literatury, a to nejen u nás, ale i ve světě. Cílem je prezentace a zviditelnění současné evropské literatury prostřednictvím série veřejných čtení. Kouzlo Noci literatury spočívá v „trojí atraktivitě“ představující spojení neobvyklého místa, zajímavého textu a originálního způsobu prezentace.

Místa jsou vybírána tak, aby účastníci měli příležitost nahlédnout do zajímavých, různorodých a případně i s literaturou dosud nespojovaných prostor. Na každém z vybraných míst pak čte známá osobnost v půlhodinových intervalech ukázku z jedné současné knihy evropského autora.

V Kraji Vysočina se bude číst například v Havlíčkově Brodě, a to v Krajské knihovně Vysočiny, v Galerii výtvarného umění a v Kavárně Vysočina. Číst přijdou Tereza Šnajdr Stýblová, rozhlasová a televizní moderátorka, Vladimíra Vokůrková a Richard Vokůrka, oba členové Horáckého divadla Jihlava. Noc literatury zde bude zahájena od 18 hodin a i další začátky (v 18:45 a v 19:30) jsou stejné, aby se posluchači stačili přemístit. Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě navíc připraví dílničku pro děti poslouchajících rodičů, která bude otevřená od 18 do 20 hodin.

Sérii veřejných čtení z vybraných děl současné evropské literatury nabídne ale také například Jihlava. I zde se můžete zaposlouchat od 19 hodin do úryvků zajímavých současných knih v podání herců Horáckého divadla Jihlava a číst se bude v Městské knihovně Jihlava, Bráně Matky Boží a třetím místem je Kafárie. Z dalších měst se k Noci literatury hlásí Nové Město na Moravě, Humpolec či Pelhřimov.

Dle aktuálních informací proběhne na území České republiky letošní Noc literatury ve více než padesáti městech, bližší informace je možné sledovat na www.nocliteratury.cz. Noc literatury organizují Česká centra ve spolupráci se Svazem knihovníku a informačních pracovníků České republiky (SKIP).

Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky literatura, Kraj Vysočina, Jihlava, Havlíčkův Brod, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Horácké divadlo Jihlava, Krajská knihovna Vysočiny, Česko, České centrum, Brána Matky Boží (Jihlava)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina se dnes zapojí do Noci literatury. V Jihlavě a Brodě budou lidem číst známí umělci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.