Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Na Vysočině loni žilo 8476 cizinců. Je to nejméně v České republice

Na Vysočině během loňska přibylo 382 cizinců, ke konci roku jich v kraji žilo 8476. Podle předběžných údajů jihlavské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala Vysočina přes tento skoro pětiprocentní meziroční nárůst krajem s nejnižším počtem cizinců v Česku. K 31. prosinci bydlelo v Kraji Vysočina celkem 508.952 lidí.

V ČR evidovali statistici na konci roku 2016 bez azylantů 494.441 cizinců, nejvíce v Praze. Cizinců přibývá i na Vysočině. Od roku 1996 se počet více než zdvojnásobil. Téměř tři pětiny cizinců evidovaných v kraji loni měly trvalý pobyt.

Nejvíc cizinců, 31 procent, žilo minulý rok na Jihlavsku. Naopak okres Žďár nad Sázavou měl vloni na jejich počtu v kraji pouze čtrnáctiprocentní podíl. Druhé nejnižší počty cizinců evidovali statistici na Třebíčsku.

Na Vysočině žijí lidé z 93 zemí. Nejvíc jich přišlo z Ukrajiny a ze Slovenska, u těchto obou národností šlo minulý rok o více než 2200 lidí. Třetí nejpočetnější skupinou jsou Vietnamci, jichž žilo na Vysočině v závěru uplynulého roku zhruba 1200.

Mezi cizími státními příslušníky s přechodným pobytem byli na čtvrtém místě Bulhaři. U lidí s trvalým pobytem drží čtvrtou příčku na Vysočině Mongolové. Před lety přišli do kraje pracovat hlavně do textilních továren. V celém kraji jich loni bydlelo 414, přibližně polovina na Havlíčkobrodsku. 

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky Kraj Vysočina, Česko, Český statistický úřad, Praha, Ukrajina, Slovensko, okres Jihlava, Žďár nad Sázavou, okres Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině loni žilo 8476 cizinců. Je to nejméně v České republice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.