Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

FOTO: Jihlavská zoo hlásí další přírůstek. Margayové Yoro a Hervée mají kotě

Z jihlavské zoologické zahrady přišla zpráva o narození dalšího mláděte. Vzácným kočkovitým šelmám margayům se narodilo 8. února kotě. Jeho rodiči jsou osmiletý samec Yoro, který žije v jihlavské zoo od roku 2010, a pětiletá samice Hervée, která do Jihlavy přicestovala v březnu loňského roku.

„Tímto odchovem se nám splnil velký sen. Jde o další druh kočkovité šelmy, který se nám podařilo v Jihlavě rozmnožit. Navíc jsme v současnosti jedna ze tří českých a slovenských zoo, která margaye vůbec chová a jako jediná z nich chováme pár, který se navíc podařilo rozmnožit. Radost mám i kvůli samci Yorovi, protože jsme mu dlouho nemohli najít partnerku, na kterou u nás poměrně dlouho čekal,“ sdělila ředitelka jihlavské zoo Eliška Kubíková.


Margay (Leopardus wiedii) je velmi vzácná kočkovitá šelma pocházející z Jižní a Střední Ameriky. Je blízce příbuzný známějšímu ocelotovi, proto se také občas česky nazývá ocelot stromový. Margay totiž většinu života tráví ve větvích stromů, kde velmi obratně šplhá a skáče. Je také skvěle přizpůsoben lovu ptáků a jiných drobných obratlovců.

Již na první pohled na něm pozorovatele upoutají obrovské oči, pomocí kterých se hlavně v noci orientuje. V zoologických zahradách patří margayové mezi vzácné a oblíbené chovance pro svůj zajímavý vzhled a nádhernou barvu nádherně vzorované srsti. Kůže je jim však v přírodě osudná, neboť jsou pro ni často loveni pytláky. Nejvíce však trpí kácením původních pralesů a tím i míst, kde žijí a loví.

Foto Zoologická zahrada Jihlava | Zdroj Zoologická zahrada Jihlava

Štítky Jihlava, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jihlavská zoo hlásí další přírůstek. Margayové Yoro a Hervée mají kotě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.