Dnes, 07:35
Podzim je pro řadu Čechů oblíbeným ročním obdobím, a to i kvůli tomu, že mohou houbařit. Ne nadarmo se totiž říká, že jsme národ houbařů. Vždyť řada z nás má ráda procházky v lese, ať už jen tak, v sezoně na borůvky nebo s košíkem na houby. V naší zemi vyráží na houby dokonce až 70 procent Čechů. Houbaření je populární i na Vysočině, v jejíž lesích najdeme všechny tradiční jedlé houby.
Aby lidé měli přehled, kam vyrazit na houby a uspět, pak meteorologové přišli s mapou přavděpodobnosti růstu mykorhizních (zejména hřibovitých) hub, které sbírá většina českých houbařů. Aktuální mapa je ZDE.
Podle aktuálních informací z uvedené mapy je na Vysočině nejčastěji střední až vysoká pravděpodobnost růstu hub, ve srovnání s ostatními kraji by houbaři na Vysočině měli patřit k těm nejúspěšnějším, a to hlavně na Žďársku.
Data v mapě ovlivňuje jak počasí - tedy optimální teploty, srážky a půdní vlhkost - tak i informace od mykologů, kteří mapují výskyt hub přímo v terénu v daném kraji. „Jakmile jsou tato kritéria ve shodě, výpočet je spuštěn a mapa zveřejněna. Faktický výskyt hub samozřejmě závisí na konkrétní lokalitě a zdejších podmínkách. A jak jistě tuší zkušení houbaři, i samotné houby bývají často „vybíravé“ a drží se jen určitých druhů stromů apod. Přírodní podmínky mají také značný vliv a mohou se v čase měnit – pokud bylo třeba vaše oblíbené houbařské místo ve smrkovém lese vykáceno a na jeho místě nyní vyrůstá nový smíšený les, může se zde výrazně změnit skladba hub. Proto je třeba brát naši mapu v celorepublikovém měřítku s určitou rezervou a brát v potaz, že vyjadřuje pravděpodobnost zejména na základě meteorologických proměnných," dodává ČHMÚ.
V košících houbařů v našem kraji nejčastěji skončí hřiby – hlavně dubové, hnědé, žlutomasé a smrkové, pak muchomůrky růžovky nebo bedly. Dobrou pomůckou pro houbaře může být webová stránka nahouby.cz, kde si houbaři sdílejí své aktuální úlovky. Podle nejnovějších příspěvků v košících houbařů na Vysočině nejčastěji končí kozáci, hřib dubový, lišky, bedly, křemenáče či hřib kovář.
Houbaři se pochlubili se svými úlovky z okolí Nového Města, Sněžného, Radostína, Křižanova, tedy nejvíce na Žďársku. Úspěšní jsou i houbaři na Třebíčsku a Pelhřimovsku, podle webu ale už o něco méně než na Ždársku. Několik jich poznamenalo, že letošní sezona je ve svém finále. „Dnes u Jemnice. Úplná bída, pár zapomenutých hřibů, ostatní houby nula. Nebylo co fotit. Letos je hotovo," myslí si houbař s přezdívkou Divizna.
Na houby každoročně chodí třeba i Simona Novotná z Jihlavy. Nejinak je tomu i letos. „Pravidelně chodíme do lesů v okolí Hojkova a Čeřínku. Z hub nejčastěji vařím luxusní kulajdu, bramboračku, roštěnou, řízky," řekla redakci Jihlavské Drbny nadšená houbařka z Jihlavy.
Růst hub ovlivňují dva hlavní faktory - teplota a dostatečná vlhkost. Všem, kteří chtějí být ve správnou dobu na správném místě, doporučuje mykolog Zdeněk Pelda sledovat údaje Hlásné a předpovědní povodňové služby Českého hydrometeorologického ústavu, kde jsou k dispozici podrobná data za poslední týden. ZDE je možné sledovat, v jakých lokalitách kolik napršelo a podle toho je pak snadné se rozhodnout, kam vyrazit na houby.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám