Ke každoročním oslavám jara patří mnoho tradic a setkání, jež se často neobejdou bez sladkých pochutin. Na velikonoční tabuli zpravidla nechybí beránek, mazanec a čokoládové figurky. Právě u oblíbených čokoládových zajíčků a vajíček je ovšem potřeba se mít na pozoru. Často totiž obsahují chemická sladidla, aromata a přidané cukry, které nemají s pravou čokoládou nic společného, varuje nutriční terapeutka.
Čokoládoví zajíčci a roztomilé figurky se během jara každoročně objevují na pultech obchodů a následně i na našich velikonočních stolech. S kvalitní čokoládou však často nemají mnoho společného.
„Na první pohled mohou barevné obaly a obrázky vypadat lákavě. Ve skutečnosti ale často nejde o čokoládu, ale o takzvané kakaové pochoutky. A na tom rozhodně záleží. Pokud sáhnete po čokoládě, kupujete výrobek s předepsaným podílem kakaa. Pokud ale zvolíte kakaovou pochoutku, dostáváte cukrovinku, která čokoládu jen napodobuje," vysvětluje Olga Mikšíková Plačková, vedoucí nutriční terapeutka z nemocnice v Ostravě-Vítkovicích.
Při výběru čokolády je potřeba se řídit několika hlavními zásadami. „Důležité je podívat se na obsah kakaa. Platí že čím vyšší, tím lepší. Ideálně bychom měli vybírat čokolády s co nejnižším podílem cukru, zejména bílého rafinovaného řepného cukru," radí Plačková. Právě tento typ cukru se podle ní používá v nejlevnějších čokoládách. Vyhnout bychom se měli také výrobkům, jež obsahují palmový tuk. Ten podle specialistky do kvalitní čokolády nepatří.
Pátek, 18. dubna 2025, 13:55
Typická velikonoční tabule s tučnými jídly a dostatkem alkoholu je plná cukrů, živočišných tuků a cholesterolu, které zdraví neprospívají. Podle výživové specialistky z prostějovské nemocnice Markéty Říhové přitom stačí několik jednoduchých úprav,...
„Čokoláda s vysokým podílem kakaa nejenže skvěle chutná, ale obsahuje i antioxidanty, které pozitivně ovlivňují naše zdraví. Má nižší glykemický index a podporuje metabolismus. Pokud však budeme konzumovat příliš mnoho sladkostí s přidanými cukry a umělými přísadami, může to mít negativní dopad na naše fyzické i psychické zdraví," varuje Plačková.
Dlouhodobé přejídání se rafinovanými cukry může vést k obezitě, zvyšování hladiny cholesterolu a k problémům s trávením i pletí. „Umělé přísady navíc zatěžují játra a mohou vyvolávat záněty v těle. Kromě toho výrazně zvyšují riziko cukrovky druhého typu a dalších metabolických onemocnění,“ upozorňuje specialistka.
Při výběru čokoládových výrobků je dále důležité vnímat jejich složení, především v návaznosti na potravinové alergie a intolerance. „Mnoho čokoládových figurek a pochoutek obsahuje mléčné složky, což může být problém pro osoby s laktózovou intolerancí," komentuje nutriční terapeutka.
Obezřetní by podle ní měli zůstat také celiaci, cukrovinky totiž často obsahují skryté zdroje lepku. „I když čokoláda neobsahuje pšeničný škrob, může obsahovat ječmenný sladový extrakt nebo být kontaminována při výrobě, což je zásadní riziko pro osoby s celiakií. Doporučuji proto vždy pečlivě číst etikety a vybírat čokolády, které jsou bezpečné pro konkrétní dietní omezení,“ uzavírá Plačková.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám