Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Socha ze zaniklé obce Zahrádka září na břehu přehrady Švihov novotou

V bývalém městečku Zahrádka u přehrady Švihov požehnal děkan farnosti v Ledči nad Sázavou restaurovanou sochu Panny Marie Bolestné. Opravu, zřejmě první velkou po 300 letech, zajistil v ateliéru manželů Prokýškových spolek Přátelé Zahrádky. Restaurátorské práce začaly na konci června a stály 540 tisíc korun. Necelou polovinu nákladů pokryl příspěvek od obce Horní Paseka, pod níž Zahrádka patří, řekl za spolek Jan Čihák. Odhalení sochy bylo součást Dušičkové slavnosti. Modlitbu za zesnulé při ní pronesl děkan Jan Bárta, který soše i požehnal.

"Sochu nejvíc trápily nálety zeleně, jsme prostě v lese. Za mě ne od 70. let (minulého století), ale nikdy nebyla restaurovaná. Maximálně jsem našli nějaké přetěry povrchových úprav, nebyly tam ale žádné tvarové úpravy, takže si myslím, že socha byla v původním stavu, což je pro nás jako pro restaurátory zajímavější," řekl Jan Prokýšek.

Barokní socha v mírně nadživotní velikosti otočená zády k přehradě stála na čtyřmetrovém podstavci v centru městysu Zahrádka od roku 1738. Členitý podstavec je žulový a z místní žuly je i socha, které restaurátoři alespoň v náznaku vrátili původní barevnost - červené šaty a modrý plášť. Výrazně barevný byl podle Jana Prokýška zřejmě dřív i celý sloup pod sochou. Kvůli nejasnosti odstínů se ale s památkáři dohodl, že na něm barvu obnovovat nebude. Jemně zvýrazněné jsou tak jen některé jeho detaily.

Naopak jasné zářící je Mariina svatozář a také meč - symbol Panny Marie Bolestné. Ze svatozáře a meče se dochovaly fragmenty, ze kterých bylo možné odvodit původní tvary. Nově jsou pro větší odolnost pokryté plátkovým zlatem.

Na svém původním místě zůstala socha i po vysídlení a zboření obce v 70. letech minulého století. Teď jen její okolí už nepřipomíná náměstí. Sochastojí mezi vzrostlými stromy, které narušovaly její stabilitu. Zvlášť, když byla původně téměř bez základů. "Pod sochou byla jen díra, ve které byly naházené kameny. To byl ten základ," dodal Prokýšek.

Větší část Zahrádky musela ustoupit budované přehradě nikoli kvůli zatopení, ale z důvodu vytvoření zalesněného pásu chránícího vodu před znečištěním.

Spolek na opravu sochy uspořádal veřejnou sbírku, přispěly do ní stovky dárců. Peníze spolek shromažďoval tři roky. A se sbírkou nekončí, protože jeho záměrem je obnovit také kříž před kostelem a kašnu, kterou nechalo obecní zastupitelstvo v Zahrádce vybudovat jako zdroj užitkové vody v roce 1886.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Pavlíček Luboš

Štítky přehrada, socha, Švihov, Panna Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Socha ze zaniklé obce Zahrádka září na břehu přehrady Švihov novotou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.