Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

V Dukovanech skončila dvouměsíční odstávka bloku spojená s obměnou paliva

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila v noci na dnešek dvouměsíční plánovaná odstávka prvního bloku s výměnou části paliva, kontrolami a servisem zařízení. Energetici zároveň blok připravili na provoz se zvýšeným výkonem 512 megawattů (MW), což bude o 12 MW víc než doposud. Podle dnešní zprávy firmy ČEZ jsou teď v provozu všechny čtyři dukovanské výrobní bloky.

Blok přestal vyrábět elektřinu 16. srpna. Generátor prvního turbosoustrojí začal opět dodávat elektrický proud do sítě ve čtvrtek ve 23:30. Druhé turbosoustrojí energetici připojili dnes ve 2:48 a ukončili tak odstávku. Uvedl to mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Na plný výkon by se měl blok dostat v příštím týdnu.

„Práce byly extrémně náročné, přesto se nám je dařilo udržet v plánovaném harmonogramu nebo dokonce s předstihem. Aktuálně postupně zvyšujeme výkon reaktoru," uvedl ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín. Doplnil, že před dosažením nového nominálního výkonu bloku budou ještě několik dní prováděné kontroly, testy a ověřování.

Pak už budou mít nový zvýšený výkon 512 MW tři ze čtyř dukovanských bloků. Poslední blok elektrárny bude na provoz ve vyšším výkonu připravený po plánované odstávce, která začne koncem roku.

„Odstávky našich bloků už zdaleka nejsou jen o výměně paliva. Naším cílem je zajistit bezpečný a spolehlivý nejméně šedesátiletý provoz všech našich bloků. S tím souvisí i velký rozsah kontrol a investic do modernizace zařízení," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Po spuštění v letech 1985 až 1987 měly bloky dukovanské elektrárny elektrický výkon 440 MW. Pomocí modernizací zařízení později energetici zvýšili výkon každého dukovanského bloku na 500 MW.

Česko má šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dukovany vloni vyrobily 14,3 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos zatím 11,5 TWh. Temelín minulý rok překonal 16 TWh. V Temelíně teď dodává elektřinu první blok, v druhém je od 11. října plánovaná odstávka, na niž se přesouvá část personálu z Dukovan.

Vláda v červenci rozhodla o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Postavit je má korejská firma KHNP, která uspěla v tendru. Smlouva s ní by měla být podepsaná příští rok do konce března. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky energie, jaderná, ČEZ, Dukovany, odstávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech skončila dvouměsíční odstávka bloku spojená s obměnou paliva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.