Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

V Jihlavě pomáhá Český červený kříž od září zajistit hygienu lidí bez domova

V Jihlavě se mohou lidé bez domova od září umýt, vyprat si prádlo, usušit boty nebo si uvařit v budově u Žižkovy ulice, v níž bývala sezonní noclehárna. V krajském městě slouží od začátku letoška nové centrum s noclehárnou v Čajkovského ulici. Původní objekt v lokalitě za hřbitovem se teď otevírá tři dny v týdnu jako výpomoc, řekla Ilona Loužecká z oblastního spolku Českého červeného kříže v Havlíčkově Brodě, který chod budovy zajišťuje.

„Nesuplujeme azylový dům, jenom vypomáháme v rámci hygieny," uvedla Loužecká. Objekt spravovaný spolkem se otevírá v pondělí, středu a pátek, vždy od 15:00 do 18:00. V pondělí tam bývá zdravotní sestra, ve středu vojenský veterán a v pátek sociální pracovnice, která případně může pomoci s vyřízením úředních formulářů. Jako noclehárna už nebude tento objekt sloužit ani v mrazech. S noční směnou se tam počítá pouze pro případ, kdyby hodně mrzlo několik dnů a nový dům v Čajkovského ulici byl obsazený. Ani pak tam ale nebudou postele, pouze možnost přečkat noc v teple na židli, řekla Loužecká.

Objekt patří městu, které platí provoz včetně vody a elektřiny. Kraj dá spolku na tuto službu 54.800 korun, rozhodla o tom dnes krajská rada. „Snažíme se snižovat nějaké důsledky, zdravotní rizika, bezdomovectví," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). Krajské peníze pomohou uhradit personální náklady a materiál.

Spolek už objekt u Žižkovy ulice provozoval v loňské druhé polovině roku, tehdy pomohl překlenout období do otevření centra s noclehárnou v Čajkovského ulici, kde je 18 lůžek. Stará se o něj Středisko křesťanské pomoci. Toto nové centrum funguje celoročně, zatímco předtím byla v Jihlavě noclehárna pro lidi žijící na ulici otevřená jen v zimě.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, sociální, správa, Jihlava, Vysočina, červený kříž, pomoc, bezdomovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě pomáhá Český červený kříž od září zajistit hygienu lidí bez domova | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.