Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Ve Žďáru nad Sázavou bude městská knihovna po rekonstrukci otevřená od 31. října

Ve Žďáru nad Sázavou bude městská knihovna Matěje Josefa Sychry po rekonstrukci vnitřních prostor znovu otevřená od 31. října. Obnovené byly prostory oddělení pro dospělé i pro děti, vstup do budovy je bezbariérový. Knihovna má efektivnější vytápění a úspornější svítidla. Na práce za 29 milionů korun dostalo město 24 milionů z evropského dotačního programu IROP. Novinářům to řekl starosta Martin Mrkos (STAN, za Žďár-živé město).

Knihovna je na Havlíčkově náměstí, je to budova z roku 1987. Nyní prodělala výraznou změnu, uvedl starosta. "Myslím si, že to je důležité, protože knihovna je klíčová instituce ve městě z hlediska vzdělanosti a hlavně komunitního života," řekl Mrkos. Dodal, že se budoucna počítá s tím, že na střeše knihovny budou fotovoltaické panely.

Interiéry knihovny jsou celkově modernizované a prosvětlené, je tam nový nábytek a počítače. Knihy bude možné dohledávat pomocí dotykových obrazovek. Další vylepšení technologií ještě knihovna připravuje, uvedla její ředitelka Martina Sedláková. V plánu má řadu programů a akcí pro děti i dospělé. První bude dvoudenní festival Sychravo 8. a 9. listopadu. Kromě představení zajímavých knih, tvořivé dílny či hraní deskových a jiných her se návštěvníci například doví i o zajímavých osobnostech spojených s městem.

Kvůli přípravám rekonstrukce byla žďárská knihovna letos v lednu zavřená a od února fungovala v omezeném režimu tři dny v týdnu. Zhruba polovina z celkových 125 tisíc svazků byla uložená v externím skladu. Čtenáři si mohli knihy objednat, pro jejich vyzvednutí a vracení mohli využít i venkovní boxy. Tento měsíc je v knihovně kvůli stěhování znovu zavřeno. Obnovené prostory lidé poprvé uvidí 30. října, slavnost začne dvě hodiny po poledni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městská knihovna Matěje Josefa Sychry

Štítky ČR, literatura, stavby, správa, evropské fondy, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Žďáru nad Sázavou bude městská knihovna po rekonstrukci otevřená od 31. října | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.