Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Pětičlenná rodina z Pelhřimova procestovala celý svět. Takřka 40 tisíc kilometrů ujeli Martínkovi Teslou

Pětičlenná rodina Martínkova ze Skrýšova, místní části Pelhřimova, absolvovala jako první v Česku cestu kolem světa v elektromobilu. V úterý ještě byla na cestě domů, dnes už si v pelhřimovském Muzeu rekordů přebírala ocenění nového českého rekordmana.

Na cestu se Martínkovi vydali 20. dubna. „Už před mnoha lety, když jsem ještě nevěděl, že to vůbec udělám, jsem si říkal, že kdybych mohl pro své děti udělat něco úplně nejvíc, tak by to bylo ukázat jim celý svět. Akorát když jsem měl tu myšlenku v hlavě, sám jsem nevěřil tomu, že to udělám," řekl Zdeněk Martínek.

V nepříliš velkém elektromobilu Tesla Model 3 cestoval se svojí ženou Hanou a třemi dětmi ve věku deset, osm a šest let. Příprava cesty jim trvala déle než rok a obnášela kromě jiného vyřešení školní docházky dětí. Nejmladší dcera měla do školy nastoupit letos v září. Vzdělání na cestě šlo řešit vzdáleným přístupem přes školní aplikace, přesto děti ve škole čeká přezkoušení.

Cesta kolem světa směřovala nejprve na západ Evropy, odtud do Afriky a pak do severní Ameriky a Asie. Zpátky vedla přes Turecko, Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a Slovensko. Doprovázel je průkopník elektromobility Rafael de Mestre, který byl první, kdo v elektromobilu objel svět. „Zná osobně spoustu dalších lidí, co to udělalo, ale nikdy to nikdo neudělal s rodinou. V tomhle jsme světově unikátní," řekl Martínek. I když měl k dispozici i jiné vozy, cestovat s autem na elektrický pohon bral jako výzvu. Nakonec s autem zdolal přes 39 000 kilometrů.

Dostat se k elektřině bylo podle Martínka nejsložitější v Kazachstánu a Uzbekistánu, kde byla jediná nabíjecí stanice na 1000 kilometrů, takže jim musela stačit obyčejná zásuvka v hotelu. „A třeba konkrétně v Turecku je, myslím si, infrastruktura už mnohem lepší než v Čechách, nabíječka je prakticky na každé benzince," řekl Martínek.

Trasu jejich cesty ovlivnila i geopolitická situace. Přes Kaspické moře se nechali přepravit lodí. Jinudy jet nemohli. „Spodem musíte přes Írán, což nechcete, zrovna tam stříleli rakety, a severem přes Rusko, což jsme taky nechtěli, protože to vnímám tak, že je s ním Evropa ve válečném stavu," řekl Martínek.

Zážitky z cesty by chtěl lidem předávat při besedách. Uvažuje i o napsání cestovatelské knihy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Zdeňka Martínka

Štítky Pelhřimov, turistika, cestování, kuriozity, rekordy, cesta kolem světa, rodina, elektromobilita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětičlenná rodina z Pelhřimova procestovala celý svět. Takřka 40 tisíc kilometrů ujeli Martínkovi Teslou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.