Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Myslivecké spolky v kraji Vysočina i letos získají příspěvek na odstřel divokých prasat

Také letos kraj Vysočina pokračuje v regulaci stavů prasete divokého. Uzavírá za tímto účelem smlouvy s regionálními okresními mysliveckými spolky, kterým přispívá na spodní čelisti černé zvěře a tedy odlovené kusy. Kraj podporuje regulaci stavů z důvodu zmírnění škod na zemědělských pozemcích.

Dalším důvodem k odstřelu divočáků je snížení nebezpečí přenosu nákazy afrického moru divokých prasat na hospodářské chovy. V současnosti toto onemocnění na Vysočině prokázáno nebylo, bojují s ním ale v sousedních zemích. U nás se často objevuje Aujeszkyho choroba a nelze vyloučit ani možnost trichinelózy, způsobené parazitem svalovcem stočeným.

„Pro letošní rok jsme mysliveckým spolkům v rozpočtu vyčlenili 950 tisíc korun. Dle zkušeností z loňska bude částku pravděpodobně třeba mírně navýšit. Sběr spodních čelistí a jejich vyhodnocení se uskuteční v říjnu,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek s tím, že Vysočina je jediným regionem, který stavy černé zvěře cíleně reguluje, a to už od roku 2013.

„Každý kus je vyšetřen na trichinelózu, čelist označena základními údaji o lovu a vypreparována. Pro přiznání příspěvku je třeba, aby kus byl zařazen do jedné z podporovaných kategorií. Jde o bachyni – lončačku, sele a ostatní,“ objasnil radní pro oblast lesnictví a zemědělství Pavel Hájek. Podle něj nelze určit nejvhodnější období pro zástřel, jednoznačně nejslabší dobou je ale předjaří, kdy lovec jen obtížně pozná plnou bachyni od ostatní dospělé zvěře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky černá zvěř, odstřel divočáků, příspěvek na odstřel, regulace počtu, přemnožení divočáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Myslivecké spolky v kraji Vysočina i letos získají příspěvek na odstřel divokých prasat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.