Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cizinecká policie na Vysočině hledá nové kolegy

PR článek

Služba cizinecké policie je vysoce specializovanou složkou Policie České republiky, která plní různorodé úkoly související zejména s odhalováním nelegální migrace a s uplatňováním represivních opatření vůči cizincům, kteří se zdržují na území České republiky v rozporu se zákonem.

Policisté tohoto odboru řeší trestnou činnost spáchanou v souvislosti s nelegálním překračováním státních hranic a související s přeshraniční trestnou činností. Provádějí úkony správního vyhoštění cizinců, kteří u nás pobývají nelegálně. A v neposlední řadě se specializují na odhalení nelegálních dokladů. K tomu všemu jsou speciálně vycvičeni a vyškoleni a pro výkon služby mají k dispozici speciální techniku a zázemí v moderně vybavené administrativní budově v Jihlavě na ulici Wolkerova.

Odbor služby cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina aktuálně hledá posily do svého týmu. V současné době je na odboru, který se dělí na čtyři samostatná oddělení, služebně zařazeno 70 policistek a policistů, kteří zajišťují běžný výkon služby a realizují i mimořádná bezpečnostní opatření, která se zaměřují například na odhalování nelegální migrace a pobytové kontroly. Nově nastupující policisté mohou nalézt uplatnění na oddělení dokladů a speciálních činností, oddělení dokumentace, oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort a oddělení pobytových agend, kde na ně čeká sice náročná, ale velice pestrá a zajímavá práce.

A pokud se podíváme na činnost odboru očima čísel? V letošním roce se každodenní služba policistů cizinecké policie orientuje také na oblast nelegálního zaměstnávání cizinců a velkou měrou se také podílela na zajištění specifických činností souvisejících s vydáváním víz za účelem dočasné ochrany na Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině, což pokračuje i v průběhu letošního roku,

„Loňský rok byl rokem bezprecedentního nárůstu tranzitní nelegální migrace. Odbor cizinecké policie na Vysočině řešil v uplynulém roce celkem 61 případů záchytu tranzitujících nelegálních migrantů přes území České republiky. V celkovém součtu se jednalo o 458 osob. Ve srovnání s rokem 2022 se jednalo o nárůst ve výši 184 procent. V drtivé většině šlo o záchyty na dálnici D1 na trase mezi Brnem a Prahou,“ uvedl plk. Mgr. Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Kontakty: Krajské ředitelství policie kraje Vysočina, Vrchlického 46, 587 24 Jihlava
Tel: 974 261 406, mobil: 727 914 663, e- mail: krpj.nabor@pcr.cz.

V roce 2024 policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zahájili celkem 134 správních řízení ve věci správního vyhoštění z území členských států. Jednalo se o cizince, kteří na našem území pobývali nelegálně, tedy bez patřičného víza či povolení k pobytu nebo procházeli evidencí nežádoucích osob anebo vykonávali pracovní činnost, pro kterou neměli povolení. Z hlediska státní příslušnosti bylo nejvíce případů správních řízení vedeno s občany Ukrajiny, Moldavska a Gruzie. Z celkového počtu správních řízení byli cizinci ve dvou případech zaměstnáni bez povolení k zaměstnání, ačkoliv je toto podmínkou výkonu zaměstnání. Jednalo se o pracovníky z Uzbekistánu a Gruzie.  

Policisté odboru cizinecké policie na Vysočině zjistili letos 160 případů, kdy cizinci porušovali pobytový režim a neoprávněně pobývali na území České republiky.

Co se dalších činností týká, policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se zaměřují na padělky veřejných listin a cestovních dokladů, a také na odhalování pachatelů trestné činnosti souvisejících s převaděčstvím migrantů. Policisté z oddělení dokladů a specializovaných činností odboru cizinecké policie prováděli loni specifické činnosti zaměřené na zkoumání pravosti cestovních dokladů, řidičských průkazů, ale i dokladů předkládaných cizinci při žádostech o pobyt na území České republiky.

Během výkonu služby, zejména při pobytových a silničních kontrolách, bylo v letošním roce zjištěno 71 neregulérních dokladů. Jednalo se především o padělané řidičské průkazy a průkazy totožnosti osob ze států Evropské Unie. Ve srovnání s loňským rokem jde o nárůst 208 procent. Ve 131 případech byla zpracována dokumentace pro Národní centrum pro kontrolu dokladů Ředitelství služby cizinecké policie v souvislosti s nalezenými, zaslanými nebo postoupenými doklady a neregulérními doklady.

Během roku 2024 bylo jednotlivými odděleními odboru cizinecké policie provedeno celkem 11 016 pobytových kontrol, z čehož 537 pobytových kontrol bylo provedeno v zařízeních poskytujících ubytovací služby, 120 kontrol v objektech pro výdělečnou činnost a 10 316 ostatních kontrol. V rámci všech pobytových kontrol bylo při naší činnosti zkontrolováno přes 23 000  cizinců, kdy bylo v 2 756 případech zjištěno porušení ustanovení zákona o pobytu cizinců.

„Součinnostní akce zaměřené na odhalování případů nelegální migrace, nelegální práce a dodržování jednotlivých ustanovení zákona o pobytu cizinců na území České republiky policisté v některých případech provádíme ve spolupráci s pracovníky oblastního inspektorátu práce, živnostenského úřadu, celního úřadu a dalšími složkami policie,“ uzavírá plk. Mgr. Oldřich Chaloupka.

Pro bližší informace k možnostem uplatnění v rámci odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina nebo k podrobnostem přijímacího řízení se mohou zájemci obrátit přímo na konkrétní personalistky krajského ředitelství, na které naleznou kontakty a další podrobnější informace na webové stránce www.policie.cz

Ohodnoť článek

Štítky policie, kolega, nábor, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cizinecká policie na Vysočině hledá nové kolegy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.