Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

U Chotěboře prověří statik po záplavě most, v Křižánkách nefunguje školka

Některé obce na Vysočině ještě řeší následky intenzivních dešťů a záplav. V Křižánkách na Ždársku je kvůli znečištění vrtu s pitnou vodou tento týden zavřená mateřská škola. V Bílku u Chotěboře bude statik kontrolovat, jestli není podemletý most s místní silnicí přes řeku, statický posudek tam bude potřeba i u jednoho domu.

U obecního úřadu v Křižánkách bude cisterna s pitnou vodu zřejmě nejméně do konce týdne, protože tam lidé po povodni nahlásili několik znečištěných vrtů a studní. Obec to uvedla na facebooku. Znečištěný byl i vrt, který zásobuje pitnou vodou také školu a školku. „Do školy dodáváme pitnou vodu z cisterny, nakoupili jsme nějaké barely na mytí rukou,“ řekl starosta Jiří Houska (nestraník). Z vody z vrtu budou dnes odebrané kontrolní vzorky.

Voda zničila také loni opravenou dřevěnou lávku přes Svratku na žluté turistické trase Podlesí - České Milovy.

Přívalové deště na Vysočině, 15.9.2024

Neděle, 15. září 2024, 20:15

Hasiči z Kraje Vysočina, foto: HZS Kraje Vysočina
Hasiči z Kraje Vysočina, foto: HZS Kraje Vysočina

Na Doubravě v Bílku převýšila hladina v jednu chvíli třetí povodňový stupeň skoro o 30 centimetrů. Ve vsi Bílek, která spadá pod Chotěboř, byly vytopené čtyři domy, jedna rodina musela odjet. „Někde se to nedostalo do obytné části, ale třeba jen do hospodářských budov,“ řekl chotěbořský starosta Ondřej Kozub (ODS). Majitelé nejpostiženějšího domu by měli požádat o statický posudek.

Zkontrolovat je v Bílku potřeba také dva mosty. „Historický, který tam máme, ten je i památkově chráněn, snad vypadá dobře,“ uvedl starosta. U druhého mostu s místní komunikací je podezření na podemletí. Zatím se po něm nemá vůbec jezdit, zkontroluje ho statik. „Už je objednaný, ale voda ještě není tak nízko, abychom viděli až dolů," uvedl Kozub.

Hasiči spálili dvě čerpadla

Na Žďársku se rozvodnila řeka Svratka. Voda zatopila i část Jimramova. Díky tomu, že ji intenzivně odčerpávali hasiči, jsou na budovách jen malé škody. Spálili ale dvě čerpadla. „Teď se bude jenom uklízet,“ řekla dnes místostarostka Dana Pachovská (za KDU-ČSL).

U rybníku Duchák na Jihlavsku, který v úterý protekl, má majitel nařízeno hráz v místě poškození překopat, uvedl třešťský starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Voda z tříhektarového rybníka dotekla do menšího rybníka. Přelila se přes chatovou oblast. U několika chat je potřeba zkontrolovat, jestli se voda nedostala dovnitř. Starosta podotkl, že rybník je sice v katastru Třeště, ale voda z něj teče jiným směrem.

Jihlava pošle do obcí postižených povodněmi milion korun. Ruku k dílu přiloží i jihlavští dobrovolní hasiči

V souvislosti s víkendovými záplavami, které byly zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji ničivé, nyní lidé přispívají na nejrůznější sbírky a zapojují se do pomoci. Do nejvíce postižených oblastí poputuje také finanční pomoc od města Jihlava....

Na krajských silnicích Vysočiny bylo kvůli záplavám zavřených 12 úseků. Uzavírka zůstala jen u obce Koroužné na Ždársku, kde byla u silnice na Švařec poškozená stavba opěrné zdi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Kraje Vysočina

Štítky záplavy, škody, Křížánky, Bílek, Chotěboř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Chotěboře prověří statik po záplavě most, v Křižánkách nefunguje školka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.