Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Muž našel v lese sedm set stříbrných mincí z 16. století. Dostane za ně 111 tisíc korun

Poctivý nálezce 699 stříbrných mincí dostane od kraje odměnu 111 tisíc korun. Poklad objevil náhodou loni v červnu na Žďársku. Mince uschované v keramických džbánech pocházejí z mnoha států Evropy. Byly mezi nimi i pražské groše nebo tolary ražené od 40. let 16. století. Kdysi by za ně bylo možné pořídit několik nemovitostí.

Nález převzalo krajské Muzeum Vysočiny v Jihlavě. O odměně rozhodla krajská rada, řekl novinářům hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). „Můžeme se jen domnívat, co majitele před dlouhými stovkami let donutilo obrovské jmění schovat a před kým,“ dodal.

Soubory mincí našel čtyřicetiletý muž ze Žďársku při hledání jeleních trofejí v lese na několika místech v katastru Dolního Čepí. Byly uložené v keramických nádobách, jedna se zachovala neporušená. Nalezené mince byly raženy mimo jiné v Anglii, Švýcarsku, Itálii i Nizozemsku.

Na konzervování mincí pracuje Moravské zemské muzeum v Brně spolu s krajskou konzervátorskou dílnou Muzea Vysočiny Jihlava.

Nálezci vždy patří odměna

Několik depotů mincí se na Vysočině našlo už dřív. V roce 2015 odevzdal nálezce poklad zlatých a stříbrných mincí u Horních Rápotic a v roce 2016 se sbírky krajského muzea v Jihlavě rozrostly o stříbrné mince nalezené také u Dolního Čepí. Tehdy dostal nálezce 108 tisíc korun.

Nálezci podle ministerstva kultury náleží právo na odměnu. Odměnu poskytuje krajský úřad do výše ceny materiálu, je-li archeologický nález zhotoven z drahých kovů nebo jiných cenných materiálů, v ostatních případech až do výše deseti procent kulturně historické hodnoty archeologického nálezu určené na základě odborného posudku.

Nálezy mincí z Dolního Čepí by měla dokumentovat nová výpravná publikace, jejíž vydání se chystá na rok 2026.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nález, mince, cennost, archeologie, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž našel v lese sedm set stříbrných mincí z 16. století. Dostane za ně 111 tisíc korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.