Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

V Novém Městě na Moravě začne sloužit Domov Pomněnka určený lidem s demencemi

V Novém Městě na Moravě byl dokončený Domov Pomněnka se 30 lůžky určenými lidem s demencí, zejména s Alzheimerovou chorobou. Stěhovat se do něj začnou v září. Zájem o umístění byl podstatně vyšší, řekl vedoucí domova Petr Hladík.

Okrouhlá přízemní budova se střechou zarůstající zelení obsahuje čtrnáct jednolůžkových pokojů a osm pokojů se dvěma lůžky. Zájemci o umístění se mohli předběžně hlásit od loňského jara. „Překvapilo nás, že ten zájem byl víc než trojnásobný. Některé žádosti byly ze Žďáru (nad Sázavou) nebo i ze vzdálenějších míst, ale drtivá většina jich byla tady z okolí,“ řekl Petr Hladík.

„My jsme o to usilovali dlouho, aby tu byl domov se zvláštním režimem,“ řekl novoměstský starosta Michal Šmarda (SOCDEM). Otevření domova zároveň považuje za první krok. „Protože do budoucna bude potřeba na Novoměstsku až čtyřnásobná taková kapacita,“ uvedl.

Zeleň ve dvoře i na střeše

Domov Pomněnka je v Německého ulici poblíž nemocnice, jeho stavba trvala dva roky. V každém pokoji je rozkládací křeslo pro příbuzné ubytovaných, v domě je i hostinský pokoj. Návštěvy budou moci využít také malé kuchyňky po straně chodby s výhledem do zeleného dvora. „Náš koncept domova byl takový, aby sem za těmi lidmi, kteří tady budou bydlet, rádi chodili jejich rodinní příslušníci a kamarádi a aby se tu i oni cítili dobře,“ řekl Hladík. V domě je i kaple.

Zaměstnanců bude mít domov 24. Budova je vybavená technologiemi, které šetří energii a usnadňují její užívání. Tepelné čerpadlo je napojené na vrty hluboké 150 metrů. Dům má klimatizaci, rekuperaci vzduchu i vytápění a chlazení podlahou. Systém bude sám hlídat nastavenou teplotu a řídit, kolik tepla nebo chladu má jít do místnosti či jak mají být nastavené venkovní rolety. Zeleň je v uzavřeném dvoře i na střeše, již z části porůstají rozchodníky a netřesky, na další ploše jsou stovky sazenic různých květin, zbývající část střechy bude travnatá.

Slavnostní otevření v sobotu

Stavba s vybavením stála 125,8 milionu korun, přispěl na ni velký počet dárců. Investorem je myslibořické středisko Diakonie Českobratrské církve evangelické, které bude domov provozovat.

Na stavbu domova dalo ministerstvo práce a sociálních věcí 35,4 milionu korun a ministerstvo životního prostředí na zelenou střechu 2,3 milionu. Kraj Vysočina přispěl 14,2 milionu a město osmi miliony. Vznik Pomněnky podpořilo také okolo 3000 menších dárců, kteří dali dohromady přes 24 milionů korun. Seznam všech dárců je vypsaný na stěně vstupní haly.

Domov bude slavnostně otevřený v sobotu dvě hodiny po poledni. Prohlídky tam budou celý víkend, připravený je doprovodný program. Podrobnosti jsou na webu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky stavby, sociální, Domov Pomněnka, senioři, Nové Město na Moravě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Novém Městě na Moravě začne sloužit Domov Pomněnka určený lidem s demencemi | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.