Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Nový dům pro seniory v Bystřici nad Pernštejnem by mohl fungovat od roku 2026

Bystřice nad Pernštejnem dnes slavnostně zahájila stavbu nového domova pro seniory, který bude stát v lokalitě Rovinky. Postavený by mohl být v příštím roce, fungovat pak od jara 2026. Město o něj dlouhodobě usiluje, protože v oblasti je v podobných zařízeních nedostatek míst. Nejblíže je krajské zařízení Domov pro seniory Mitrov, vzdálené přes deset kilometrů, další je až v Novém Městě na Moravě. Jak řekl starosta Martin Horák (nestraník), v současnosti senior čeká na umístění od podání žádosti i rok. Bystřice si o víkendu zároveň připomněla výročí 444 let od povýšení na město.

"Projekt výstavby domova pro seniory jsme slavnostně pokřtili přímo na náměstí, abychom program z náměstí nepřesouvali do lokality Rovinky a poklepávali základní kámen. V Rovince v současnosti probíhá výstavba domů a nová ulice se bude jmenovat Forota," řekl Horák.

Domov pro seniory postaví pražská společnost Alzheimer Home Group, která se specializuje na péči o seniory a nemocné s Alzheimerovou chorobou a ostatními onemocněními způsobujícími demenci. Na Vysočině provozuje domy v Jihlavě a Kamenici nad Lipou.

Přípravné práce na pozemku podle Horáka sice už začaly, ale stavba je v současnosti ve výběrovém řízení na zhotovitele. Dům pro seniory by měl být pro 111 klientů. Měl by poskytovat i odlehčovací službu, kdy se jeho pracovníci postarají po určitou dobu o ty seniory v domácím prostředí, kteří ze zdravotních důvodů potřebují neustálou péči. Domov by mohl mít i vlastní ordinaci praktického lékaře.

Bystřice nad Pernštejnem si dnes také připomněla povýšení na město v roce 1580. "Oslavu jsme zakomponovali do každoroční bystřické pouti, ale program jsme obohatili. V sobotu náměstí zaplnili automobiloví veteráni se zaměřeným na značku Tatra. Dneska byla tradiční pouť s jarmarkem, dopolední program doprovázela dechová hudba, vystoupili akrobaté," řekl Horák. Večer oslavy zakončí kapela Olympic.

Letos zástupci města neorganizovali historický průvod, ale slavnostní ceremonii na pódiu na náměstí. Během ní předali titul Nositele tradic Bystřicka, kterou udělují tradičním řemeslům z oblasti. Letos ho dostal soubor Borověnka ze Štěpánova nad Svratkou, který se zabývá folklórem z oblasti Horácka a Podhorácka. V souboru tancují, hrají a zpívají děti a mládež od pěti do 21 let. Ale věnují se i tradičním tancům z jiných částí světa, například irským, romským, country tanců nebo i paso doble. Vedení města dnes ocenilo také práci čtyř žijících bývalých starostů města.

Udělení městských práv přiblíží i výstava v muzeu s názvem Bystřice nad Pernštejnem napříč staletími – 444 let od povýšení na město. "Milovníci historie se mohou těšit na novou brožurku mapující drobné sakrální památky v Bystřici a jejích místních částech," uvedla Barbora Vašková z bystřického turistického informačního centra.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, Bystřice nad Pernštejnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový dům pro seniory v Bystřici nad Pernštejnem by mohl fungovat od roku 2026 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.