Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Archeologové zdokumentovali osud jihlavského pluku při bojích z roku 1915

Archeologové zdokumentovali na východním Slovensku boje, kterých se na jaře 1915 účastnil 81. pěší pluk se sídlem v Jihlavě. Při snaze bránit ruskému postupu byl pluk téměř zničen. Zbylo z něj asi 400 mužů. Novinářům to řekl jihlavský archeolog Jakub Těsnohlídek, který je členem skupiny Zákopy.cz. Výzkumem bojišť první světové války ve slovenských Karpatech se sdružení zabývá více než deset let.

"Mohlo by se zdát, že historické události jsou popsány v písemných pramenech, zprávách, ale často ty prameny jsou tendenční podle toho, kdo je psal, komu je psal a koho potřebovat oslovit nebo co potřeboval dokázat. Archeologie tu situaci odkrývá z úplně jiné perspektivy a je to prostě úplně jiná úroveň informací, kterou v písemných pramenech nenajdete," vysvětlil smysl badatelské práce Těsnohlídek.

Tři prapory jihlavského pluku, který měl v mírové době asi 3000 mužů, bojovaly od podzimu 1914 v Polsku a na přelomu ledna a února 1915, byly přesunut do Karpat. "Právě tady, na lokalitě kterou zkoumáme, pluk utrpěl takové ztráty, že byl prakticky zničen," řekl Těsnohlídek.

U Výravy byli archeologové naposledy letos zjara. Lokalita je podle Těsnohlídka mimořádně bohatá na nálezy. "Je to naprostá směs výzbroje a výstroje obou bojujících stran. Je tam spousta vystřílené munice, osobní předměty, součástí dělostřeleckých granátů a šrapnelů, ale i předměty denní potřeby včetně lahví od alkoholu nebo knoflíků," popsal Těsnohlídek. Pokud jsou ze světlého kovu, zřejmě patřily na uniformy jihlavských vojáků. "Uniformy jihlavského pluku byly standardně ve vševojskové barvě štičí modř. Měly karmínově červené výložky a namísto zlatých knoflíků měly knoflíky v barvě bílého kovu. To můžeme potvrdit i archeologickým výzkumem," řekl Těsnohlídek.

Karpaty se staly přirozenou bariérou postupu ruských vojsk. Konfrontace s nepřítelem se tam odehrála na začátku roku 1915 a kulminovala na Velikonoce 1915. Situaci rakousko-uherské armády ztěžovalo počasí, způsob budování zákopů i výstroj, která na rozdíl od ruské nebyla příliš uzpůsobená zimnímu boji. Odvedenci na straně habsburské monarchie nedostávali ani šály či rukavice. Spát museli přímo v zákopech jen na některých místech zastřešených, zatímco jejich protivníci na ruské straně si za linií zákopů budovali zemljanky, ve kterých se mohli ohřát.

Kvůli nehostinnosti, špatné dostupnosti i malé lesní těžbě v Karpatech se ale podle Těsnohlídka bojiště do současnosti dobře dochovala, což zjistili i amatérští hledači, kteří zejména v 90. letech minulého století z lokality množství artefaktů odnesli.

Na místa, kde na přelomu let 1914 a 1915 rakousko-uherská armáda s německými vojáky bránila ruskému postupu do tehdejších Uher a dál na Vídeň, se čeští archeologové dostali na pozvání slovenských kolegů z Klubu vojenské historie Beskydy. Do lokality východně od Bardejova se stovkami kilometrů zákopů se pravidelně vracejí. Ve výzkumu budou pokračovat v dalších letech. Po ukončení výzkumu, jeho vyhodnocení a zpracování by se nálezy, které vyzvedli ze země, měly dostat do některého ze slovenských muzeí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zakopy.cz

Štítky ČR, Slovensko, archeologie, válka, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

JOSEF KOSTELECKY


Dobrý den, pane a paní, společnost nebo jednotlivec, potřebovali jste peněžní půjčky nebo investice, abyste čelili finančním potížím, abyste se konečně dostali ze slepé uličky způsobené bankami, které zamítly vaše žádosti o úvěr? Jsem individuální finanční expert, který vám může poskytnout půjčku ve výši, kterou potřebujete, a za podmínek, které vám usnadní život. Zde jsou oblasti, se kterými vám mohu pomoci:

- Půjčka na financování nemovitosti

- Investiční úvěr

- Konsolidace dluhu

- Úvěrová linka

- Splatit kredit

- Osobní půjčka

- Hypotéka

- Půjčka na auto.

Půjčku budete mít na účtu do 72 hodin. Pokud tedy potřebujete půjčku, neváhejte mě kontaktovat, abyste se dozvěděli více o mých podmínkách. Pro více informací mě kontaktujte. Email kosteleckyjosef6@gmail.com

Pondělí, 12. srpna 2024, 16:48Odpovědět

Archeologové zdokumentovali osud jihlavského pluku při bojích z roku 1915 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.