Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Modelová situace přinesla šok: Polovina dětí příměstského tábora nastoupila do auta s cizí osobou

Že praxe je mnohem komplikovanější než teorie, se přesvědčili na příměstském táboře Městské policie Havlíčkův Brod. Polovina dětí se totiž při modelové situaci nechala přemluvit k tomu, aby nastoupila do vozidla cizí osoby. To ředitel městské policie považuje za alarmující.

Oblíbený příměstský tábor pořádaný Městskou policií Havlíčkův Brod nabídl letos dětem nejen zábavu, ale také důležitou životní lekci. Čtvrtý den tábora byl zaměřen na praktickou zkoušku, která měla dětem ukázat, jak se zachovat v nečekaných situacích. Ze sportoviště v tělocvičně se měly podle pokynů strážníků postupně přesunout na nedalekou služebnu Městské policie, kde měly splnit jednoduchý úkol.

„Na cestě je však čekalo překvapení. Naše figurantka, mladá slečna s osobním vozidlem, je zastavila a předala jim falešnou informaci, že jejich vedoucí žádají, aby se nechaly odvézt do kina. Bohužel, polovina dětí této výzvě podlehla a do auta skutečně nastoupila. Což je opravdu alarmující,“ říká Stanislav Čeloud, ředitel Městské policie Havlíčkův Brod.

Po obědě následovala v nově zrekonstruované Staré radnici beseda se strážníky. Pomocí videoprojekce a otevřené diskuse byly děti edukovány o zásadách bezpečného chování k cizím lidem. „Na příměstském táboře se jasně ukázalo, že teorie je jedna věc, ale praxe může být úplně jiná a mnohem náročnější. Tato zkušenost je cenným ponaučením pro nás všechny a zejména pro nás rodiče, protože se musíme neustále snažit připravovat děti na různé situace a hrozby. Je to naše odpovědnost,“ říká Zbyněk Stejskal, starosta města Havlíčkův Brod.

Městská policie tímto apeluje na rodiče, aby své děti neustále vzdělávali a mluvili s nimi o bezpečnosti a rizicích, která mohou číhat v běžném životě. „Děkujeme Městské policii za organizaci tohoto skvělého příměstského tábora i za tento program. I když závěrečné zjištění, o kterém nás informovali strážníci, bylo pro nás jako rodiče šokující, je lepší, když se děti poučí v kontrolovaném prostředí, než aby se dostaly do reálného nebezpečí,“ uvedl jeden z rodičů dětí účastnících se tábora.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Havlíčkův Brod | Zdroj Město Havlíčkův Brod

Štítky Havlíčkův Brod, příměstský tábor, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gabriela Veselá

...byli jsme s dětma na procházce s koníky, když se blížila nečekaná průtrž. Ti co seděli na koni přidali a jeli do stájí. Zbylo mi asi 8 dětí, které by šíleně zmokly a všichni nastoupili bez rozmyslu do auta. Jen asi šestiletá holčička se šprajcla, že do Espace, kterého jsem měla přistaveného poblíž nevleze. Spustil se neskutečný liják a tak se dala i za pomoci ostatních táborníků přemluvit. Trvalo to asi 10 minut a obloha jak vymetená. Když si ji maminka na konci turnusu vyzvedávala moc jsem ji chválila a dostala ode mne zdarma DVD z tábora, které neměla předplacené. Bylo to pohlazení na duši, že jsou ještě správně vychované děti. Kameramanka z tábora :-)

Pátek, 9. srpna 2024, 06:27Odpovědět

Václav Vajsochr

Nějak v tom hledám logiku, jakože poslední šprajclá holčička kouká na vedoucí se kterou je celý tábor, jak láduje děti do auta v průtrži mračen a za to dostane DVD ? To se považuje za "nesedat k cizím do auta" ?

Pátek, 9. srpna 2024, 14:39Odpovědět

Modelová situace přinesla šok: Polovina dětí příměstského tábora nastoupila do auta s cizí osobou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.