Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

VIDEO: Už rok pracují dělníci na stavbě Horácké arény. Nahlédněte do prostor jihlavského „Kolosea"

Už téměř rok mohou lidé v Jihlavě sledovat, jak roste nová multifunkční aréna. Stavba byla zahájena v srpnu 2023. Redakce Drbny se byla dnes na staveništi podívat. Novináři si prohlédli kompletně celou stavbu, a to od suterénu až po nejvyšší místo.

David Beke dnes vyčíslil, že z celkových 1,9 miliardy korun na stavbu HMA se zatím proinvestovalo okolo 380 milionů. 

Jak na začátku dnešní exkurze pronesl radní města a zároveň manažer výstavby David Beke, stavba aktuálně připomíná legendární Koloseum.  „Je to stejné jako Koloseum nebo jakákoliv tisíce let staré stavba stejného typu, nic se nezměnilo. Dole jsou gladiátoři nebo účinkující, o patro výš je tribuna pro obyčejné lidi, další tribuna je také pro ně, pak je patro zázemí, to je pro novináře, kamery, hasiče, policii, režii stadionu a nahoře je to pro nejbohatší, skyboxové patro pro vrchnost. Firmy, které si budou moci dovolit tyto prostory, je mohou využívat a nad nimi už bude jen střecha.“ Aréna je zatím bez střechy, takže Koloseum opravdu trochu připomíná. 

Unikátní střecha s běžeckým oválem 

Stavba Horácké multifukční arény (HMA) jde zatím podle plánu, ujistil dnes dopoledne Beke, vyjde na 1,9 miliardy korun. Před stavebními dělníky je teď jeden velký úkol - do konce roku by měla být aréna uzavřená pod střechou, tak aby to arény nepršelo a dle plánu mohly probíhat další práce. „Je to jediná střecha tohoto typu, která má na sobě běžecký ovál. Ten tvar je trochu inspirovaný ze zahraničí, u nás v ČR se taková střecha zatím nevyskytuje," řekl uvedl Petr Kráčmar, manažer výstavby za společnost Gemo která zakázku provádí. Dodal, že se na tuto fázi stavby těší, zároveň má i trochu obavy.

Rok od výstavby HMA

Pátek, 26. července 2024, 13:20

Rok od výstavby HMA
Rok od výstavby HMA
 

Kráčmar dodal, že snad každý den musí řešit nedostatek místa na stavbě, třeba budoucí ledovou plochu budou muset v nejbližších dnech vyklidit tak, aby polovina byla prázdná. „Řešíme neustále přesuny hmot, koordinaci jednotlivých subdodavatelů a návozy materiálu," zmínil Kráčmar, který uvedl, že v tuto chvíli jsou postavené tři čtvrtiny nosné konstrukce objektu. Zástupci zhotovitele si zároveň velmi pochvalují nadstardní spolupráci a komunikaci se zástupci města.

Na staveništi teď pracuje sedm jeřábů a několik desítek dělníků, jejich počet se však v příštích týdnech může vyšplhat až na dvě stě kvůli dokončení stavby prefabrikovaných a monolitických kontrukcí. Výstavba HMA by měla být dokončená v září až říjnu 2025. 

Na stavbě byl dnes přítomný také Martin Lindovský, jednatel obchodní společnosti, která bude HMA provozovat. Podle něj už nyní společnost přemýšlí o tom, jací umělci zahájí provoz HMA. Na uvedení konkrétních jmen je podle něho ale ještě brzy. Toto bude tématem až na začátku příštího roku.

DO HMA bude moci přijít na hokej až 5750 diváků, například na koncert se sem vejde až 7500 návštěvníků. Podle Davida Beke bude aréna velmi variabilní. 

Reprezentační nebo pohárová utkání 

Aréna bude sloužit nejen jihlavské hokejové Dukle. Poskytne zázemí i jiným sportovním utkáním a společenským událostem. „Teď probíhají jednání se svazy třeba florbalu, volejbalu, basketbalu o tom, která reprezentační nebo česká pohárová klání by se tady mohla objevit," vyjmenoval Martin Lindovský. 

Martin Lindovský na dnešní prohlídce stavby HMA 

Lindovský doplnil, že v nárožní budově budě kromě obchodu se sportovní tematikou a fanshopu také síň slávy, pivnice, aréna nabídne i ubytovací kapacity, tělocvičnu a posilovnu. Tento sedmipatrový objekt, který bude stát oddělený od samotné arény, bude nejvyšším bodem nové stavby - vysoký bude podobně jako tzv. "Kreml" v Tolstého ulici. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek, Lenka Dvořáková

Štítky stavba, aréna, multifunkční, prohlídka, výstavba, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Už rok pracují dělníci na stavbě Horácké arény. Nahlédněte do prostor jihlavského „Kolosea" | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.