Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Zoo Jihlava přišla o žirafího samce Zuberiho. Trpěl neustálými bolestmi a měl problémy s pohybem

, aktualizováno 25. července 2024, 9:18

Jihlavská zoo dnes ráno přišla se smutnou zprávou. Přišla o žirafího samečka, který měl chronické zdravotní problémy s nohou. Až do odvolání se zde nebude konat komentované krmení žiraf.

„Ve středu jsme museli přistoupit k eutanazii žirafy núbijské v důsledku neřešitelného chronického zdravotního problému s nohou. Toto rozhodnutí bylo učiněno po důkladném zvážení a na základě konzultací s veterináři," sdělila Simona Kubičková, vedoucí marketingového oddělení Zoo Jihlava. 

Žirafy se v lidské péči dožívají zhruba 20 let.

Dodala, že žirafího samečka jménem Zuberi dlouhodobě trápilo závažné ortopedické onemocnění, které se podepisovalo na kvalitě jeho života. I přes rozsáhlou léčbu, nebylo možné dosáhnout trvalého zlepšení jeho stavu. Progresivní zhoršování zdravotního stavu vedlo k neustálé bolesti a výraznému omezení pohyblivosti. „Vzhledem k degenerativním změnám (artróze), nerovnoměrnému zatěžování končetiny a přetěžování tzv. sezamských vazů a povrchového ohybače levé hrudní končetiny samce žirafy núbijské, došlo k jejich povolení. Vzhledem k velikosti, hmotnosti a stáří jedince byly změny neléčitelné a nevratné," vysvětlila veterinářka Zuzana Sedláková.

„Nikdy to není lehké rozhodnutí." 

„Po pečlivém zvážení všech dostupných léčebných možností a s ohledem na etické aspekty jsme dospěli k rozhodnutí Zuberiho uspat, abychom ho ušetřili dalšího utrpení,“ řekl ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák. „Nikdy to není lehké rozhodnutí. Naším primárním cílem je však zajištění vysoké kvality života našich zvířat a v tomto případě jsme bohužel vyčerpali všechny možnosti léčby,“ dodal. Zoo Jihlava věnovala léčbě několik let.

Zuberi přebýval v Zoo Jihlava od roku 2013, bylo mu 14 let. „V Jihlavě aktuálně zůstal samec žirafy síťované Paul. Toho chovatelé teď pečlivě sledují, jak se s nastalou situací vyrovná. Žirafí samci ve volné přírodě tvoří menší samčí skupiny, nebo žijí solitérně. Tomu odpovídal i chov v Zoo Jihlava. Naší samci nejen reprezentovali dva různé druhy, ale také byli vyslanci žiraf ve volné přírodě, kde jsou ohroženy zejména trofejním lovem a úbytkem životního prostoru. Pokud návštěvníci chtějí podpořit žirafy ve volné přírodě, mohou tak učinit prostřednictvím mezinárodní neziskové organizace The Giraffe Conservation Foundation," dodává Kubičková. Zároveň se omlouvá návštěvníkům, protože se zde až do odvolání nebude konat komentované krmení žiraf. 

Otázka, zda do jihlavské zoologické zahrady přijde další žirafa, je zatím předčasná. „Celý postup léčby i samotnou eutanazii jsme konzultovali i s koordinátorem chovu žiraf, se kterým budeme projednávat i další kroky," dodala závěrem Simona Kubičková. 

Jihlavská zoo před šesti lety zažívala podobný smutek. Kvůli zažívacím potížím tam uhynul žirafí samec Manu. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Jihlava

Štítky žirafa, úhyn, zoo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kristýna Růžová

Moc smutný článek :(

Čtvrtek, 25. července 2024, 09:30Odpovědět

Zoo Jihlava přišla o žirafího samce Zuberiho. Trpěl neustálými bolestmi a měl problémy s pohybem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.