Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Klášter v Nové Říši začal nabízet ubytování turistům. Má devět apartmánů a návštěvnické centrum

Premonstrátský klášter v Nové Říši na Jihlavsku začal nabízet ubytování turistům. V opravených historických místnostech je devět apartmánů a také návštěvnické centrum s kavárnou a obchůdkem. Nově zpřístupněné části požehnal opat Marian Rudolf Kosík.

Apartmány se čtyřiceti lůžky jsou v přízemí kláštera, vchází se tam z velkého dvora, stejně jako do návštěvnického centra. Opat Marian Rudolf Kosík při slavnosti řekl, že místo má sloužit lidem, aby si tam mohli odpočinout a najít povzbuzení. „Aby se setkali s historií, s kulturou i s Bohem,“ uvedl.

Opravy přízemí kláštera začaly na podzim 2022, předtím bylo v žalostném stavu, řekl provizor Štěpán Jiří Novák. Tyto práce stály okolo 15 milionů korun. Připomněl také akce uskutečněné v klášterním areálu od roku 2018 s pomocí skoro 19 milionů korun z evropského dotačního programu IROP. Opravená byla křížová chodba, otevřené nové výstavní expozice, rekonstruované některé obrazy, opravené varhany v kostele, digitalizované plány kláštera. Nově upravené byly rovněž zahrada velkého dvora a Rajský dvůr.

Práce nekončí, řekl opat

Klášter opravuje kanonie premonstrátů od svého návratu v roce 1991, předtím tam byly čtyři desetiletí sklady vojenské nemocnice. Opat dále sdělil, že klášter byl sice v té době staticky zajištěný a měl opravené střechy, ale vevnitř byl vybydlený. Uvedl, že nyní byla dokončená taková druhá velká etapa oprav. Práce nekončí. „Čeká nás zase znovu oprava některých fasád, které už za těch třicet roků zaznamenaly určité zvětrání. A potom, pořád ještě máme co opravovat v zahradách,“ vyjmenoval.

Želivský klášter má nově uspořádanou knihovnu, najdou se tam mimo jiné i díla z patnáctého století

Želivský klášter má nově uspořádanou historickou knihovnu, v níž je okolo pětadvaceti tisíc svazků napsaných do roku 1850. V sále barokního konventu se zachovaly fresky, ale původní vybavení knihovny bylo zničené. Premonstráti tam nechali osadit...

Klášter v Nové Říši postihla za osm set let od založení řada tragických událostí. Totalitní režimy se ho v minulém století snažily zlikvidovat dvakrát. Část řeholníků zahynula v nacistických koncentračních táborech. Po nástupu komunistického režimu byli řeholníci zatčení v roce 1950 a ve zinscenovaném procesu odsouzení k mnoha letům vězení a pracovním táborům.

Novoříšská kanonie nyní čítá sedm řeholníků, dva žijí na farách nedaleko Brna. Vloni kanonie převzala areál bývalého dominikánského kláštera ve Znojmě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky klášter, Nová Říše, ubytování, turismus, apartmány, návštěvnické centrum, církev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klášter v Nové Říši začal nabízet ubytování turistům. Má devět apartmánů a návštěvnické centrum | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.