Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

ANKETA: Cyrila a Metoděje připomenou moravské vlajky. Ty se zítra objeví třeba na jihlavské a třebíčské radnici

Jsou před námi dva státní svátky. Ten zítřejší patří věrozvěstům Cyrilu a Metodějovi. Ti přišli na Velkou Moravu v roce 863 na pozvání knížete Rastislava, aby šířili křesťanství a vzdělání v místním jazyce, staroslověnštině. A tuto událost si připomene třeba jihlavská a třebíčská radnice tím, že na její budovu vyvěsí moravskou vlajku.

„Chceme tím podpořit význam státního svátku, kdy slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj v roce 863 přišli na Velkou Moravu a přinesli i nové písmo. Je to významná historická událost, kterou tím připomeneme. Zároveň ale zdůrazňujeme, že jsme jednotná Česká republika a nehodnotíme se v současnosti jako moravské město a nepočítáme, kolik procent města Jihlavy leží na Moravě a kolik v Čechách," sdělila redakci Drbny Aneta Hrdličková z tiskového oddělení jihlavské radnice. 

Dodala, že letos dojde však ke změně podoby – Jihlava vyvěsí modrou vlajku s moravskou orlicí (tak jako například Brno či Olomouc) na místo vlajky se žluto-červenou bikolórou, která byla vyvěšena loni.

Je podle vás v pořádku, že města 5. července vyvěšují moravskou vlajku?

Celkem hlasovalo102 čtenářů

První červencový svátek si zítra připomene třeba i Třebíč. Také zde zavlaje moravská vlajka. Bratři ze Soluně Cyril a Metoděj se v druhém největším městě Vysočiny objevují také na sousoší na Karlově náměstí. „Svatí Cyril a Metoděj, jejichž sousoší dominuje našemu Karlovu náměstí, prosadili staroslověnštinu jako liturgický jazyk a vytvořili první slovanské písmo, hlaholici. Začalo tím slovanské písemnictví a kultura. Jsou hlavními patrony Moravy. Proto bude 5. července na stožáru před radnicí vyvěšena moravská vlajka,“ uvedl starosta Třebíče Pavel Pacal.

Mluvčí města Irini Martakidisová doplnila, že třebíčská radnice podporuje svátek příchodu věrozvěstů vyvěšením moravské vlajky od roku 2021.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto moravskypatriot.eu

Štítky vlajka, moravská, Cyril, Metoděj, historie, 863, Velká Morava, Morava, Jihlava, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Cyrila a Metoděje připomenou moravské vlajky. Ty se zítra objeví třeba na jihlavské a třebíčské radnici | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.