Počasí dnes27 °C, zítra17 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Přesně před sto lety se v Pelhřimově narodil geniální režisér Oldřich Lipský

Přesně před sto lety se v Pelhřimově do rodiny cukráře narodil Oldřich Lipský. Mladší bratr herce Lubomíra, milovník cirkusu a hlavně režisér mnoha nezapomenutelných československých filmů.

Limonádový Joe aneb Koňská opera. Jáchyme, hoď ho do stroje. Marečku, podejte mi pero. Tajemství hradu v Karpatech. Tři veteráni. To je jen krátký výčet z filmové tvorby Oldřicha Lipského, který byl nejen režisérem, ale také scénáristou, zkusil si i pozici herce.

Pět nezapomenutelných hlášek z filmu
Marečku, podejte mi pero:
Hliník se odstěhoval do Humpolce.
Tady jsem si dovolil pár švestiček ze své zahrádky, jestli se neurazíte...
Tuček, Šlajs. Stejné chyby, stejné známky.
Plha se hlásí.
Hujer, metelesku blesku.

Lipský do filmů angažoval nejlepší herce své doby doby, ať už to byli Miloš Kopecký, Vladimír Menšík nebo třeba Rudolf Hrušínský. Natáčel i s bratrem Lubomírem, v několika filmech si dokonce zahrál menší roli i otec Vilém, nadšený ochotník.

Měl rád cirkus

V pelhřimovském ochotnickém divadle začínali také jeho synové, ti následně s přáteli založili Divadlo satiry v Praze a poté přešli k filmu. Lubomír se stal známým hercem, jeho bratra ale lákala při natáčení filmů spíše druhá strana.

Nejdříve byl asistentem režije, pak spolurežisérem. Jeho první vlastní film Cirkus bude byl vlastně příznačný. Lipský měl totiž rád akrobacii a zejména pak cirkus, do tohoto prostředí zasadil i několik dalších filmů, například Šest medvědů s Cibulkou. Chystal i seriál Cirkus Humberto, realizace se však již nedožil.

Lipský natáčel zejména komedie, parodie a filmy pro děti. Úspěšné snímky vzešly zejména z jeho spolupráce s autorským tandemem z Divadla Járy Cimrmana Zdeňkem Svěrákem a Ladislavem Smoljakem. Oba si ostatně zahráli například ve filmu Marečku, podejte mi pero. Film Tři veteráni pak přinesl nestárnoucí písničku Není nutno.

Syn Dalibor drží rodinnou tradici

Pelhřimovský rodák zemřel v roce 1986, když natáčel komedii Velká filmová loupež. Film musel v pozici režiséra dokončit Zdeněk Podskalský. Mladší bratr Lubomír Oldřicha přežil o devětadvacet let. Rodinnou tradici však drží syn Oldřicha Dalibor, který je střihač. Rodina Lipských je však velmi bohatá, jak se ukázalo při oslavách staletého výročí na konci června na pelhřimovském náměstí.

Rodáci z Vysočiny: Nejen Pelhřimov vzpomíná. Nezapomenutelný Lubomír Lipský by dnes slavil sté narozeniny

Stovky rolí v divadle, filmu i televizi a na kontě spoustu významných ocenění má slavný rodák z Pelhřimova Lubomír Lipský, kterého netřeba dlouho představovat. Tento nezapomenutelný český herec, který zemřel v roce 2015, by dnes slavil rovných...

Tam o svém vztahu k Oldřichu Lipskému hovořila řada známých osobností. „Narodila jsem se v Žirovnici, to je dneska okres Pelhřimov, takže jsem vždycky slyšela, že patřím k bratrům Lipským. A vnitřně jsem cítila, že mi oba byli vždycky tak blízcí,“ řekla například Iva Janžurová, která s Oldřichem Lipským natočila více fimů než s kterýmkoliv jiným režisérem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Pelhřimov

Štítky Oldřich Lipský, režisér, filmy, ochotnické divadlo, Divado satiry, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Přesně před sto lety se v Pelhřimově narodil geniální režisér Oldřich Lipský | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.