Počasí dnes27 °C, zítra17 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

VIDEO: Nová zábava v Jihlavě. Dnes se otevřelo psí hřiště, má devět překážek

Nejen děti, ale už i psi mají v Jihlavě svoje hřiště. Areál s devíti dřevěnými překážkami se dnes oficiálně otevřel veřejnosti. Návštěvníkům slavnostního odpoledne se dnes předvedli i policejní psi, překážky vyzkoušelo i tříměsíční štěně z jihlavského útulku. A samozřejmě i první pejskaři.

Psí hřiště v Jihlavě, které se nachází na Dolině mezi ulicemi Kainarova a Jiráskova, nabízí nejen skokové překážky a kruh, ale i stanoviště pro slalom, kladinu, houpačku, šikmou plošinu nebo kombinovanou překážku. Na hřišti jsou pro návštěvníky také lavičky a informační tabule. Jeho uživatelé se zde řídí návštěvním řádem. 

Překážky jsou vhodné pro všechny psí rasy a velikosti. 

Hřiště financovala společnost Nestlé Česko, ta na jeho výstavbu poskytla téměř 250 tisíc korun.

Na dnešní odpolední otevření přišly desítky lidí se svými pejsky. Na místě byli i policejní psovodi. Ti předvedli, jak trénují a co už policejní psi umí. „Na Vysočině máme 45 služebních pejsků. Jsou to němečtí nebo belgičtí ovčáci, případně jejich kříženci. O tyto pejsky se stará 29 policistů,“ upřesnila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Dodala, že mezi policisty na Vysočině jsou i dvě policistky psovodky.

Pejskaři dnes na hřišti viděli základní pokyny a poslušnost policejního psa a na závěr také zadržení pachatele.

Přítomné přišla pozdravit i vedoucí jihlavského útulku, který sídlí v Pístově, Kateřina Škarková. Ta na hřiště přišla s tříměsíčním štěnětem, které jde v pátek k novému majiteli. Ta pro další případné zájemce o psa z útulku poznamenala, že zvíře nikdy nedávají do nové domácnosti po první schůzce, nejprve je třeba důkladně prověřit, který pes by byl pro zájemce nejvhodnější. „Aktuálně máme v útulku 12 pejsků,“ shrnula Kateřina Škarková s tím, že přítomné tříměsíční štěně zachránila mladá žena, která dnes na hřiště na Dolinu také přišla.

Nové psí hřiště v Jihlavě

Středa, 3. července 2024, 20:10

Nové psí hřiště v Jihlavě
Nové psí hřiště v Jihlavě

„Pejska jsem zachránila u jihlavského Tesca, byla to rodina s malými dětmi, byla to romská rodina. Do pejska kopali, mlátili ho klackem. Mně se to nelíbilo, tak jsem se jich zeptala, jestli to myslí vážně. Podle nich na psa nemají nervy a tohle je výchova, kterou si představují. Psa jsem si od nich vzala, víkend byl u nás doma a pak jsem se domluvila s paní Škarkovou z útulku,“ sdělila redakci Drbny Michaela Fotesku z Jihlavy. Doma má velké množství koček, křečky, psa. Nové hřiště na Dolině si pochvaluje, doteď jezdila na psí hřiště do Prahy. „Určitě sem budu pravidelně chodit,“ doplnila Michaela Fotesku z Jihlavy.

Dalším z hostů byla Lenka Soal, trade marketing manažerka společnosti Purina. „Účast tady v Jihlavě je úžasná, i přes nepříznivé počasí,“ pozdravila v dešti všechny pejskaře. Podobných psích hřišť už je po republice dvacet. Jak dodala, hřiště společnost Nestlé sponzoruje proto, aby majitelé pejsků měli své pejsky kde svobodně a bezpečně prohánět. „A také proto, abyste se zde společně mohli socializovat mezi sebou. Jsme moc rádi, že Jihlava je jedním z měst, kde je psí hřiště,“ dodala Lenka Soal.

Plot ano, nebo ne? 

O psím hřišti debatovali již dříve lidé na sociálních sítích. Mnozí kritizovali, že hřiště má jednu chybu – není oplocené. „Osobně si myslím, že oplocené být nemusí, protože sem budou chodit lidé s pejsky, kteří už mají nějakou základní poslušnost. Oplocení by nemělo smysl. A ani ho neplánujeme doplnit,“ poznamenal náměstek primátora Jihlavy Richard Šedivý. Doplnil, že lokalita na Dolině je jednou z osmi psích městských lokalit. „Zatím je to pilotní projekt, uvidíme, jak se osvědčí. Nelze vyloučit, že by v Jihlavě přibylo další takové další hřiště,“ zamyslel se náměstek Šedivý.

Případné opravy devíti herních prvků půjdou za městem. „Budou majetkem odboru majetkového, podobně jako to bývá u dětských hřišť. O sečení se bude starat odbor životního prostředí,“ dodal k provozu hřiště náměstek Šedivý.

Jednou z návštěvnic dnes byla paní Lucie z Jihlavy. „Můj pes je spíš kočkou. Chová se jako kočka, takže u překážky stojí a výrazem říká, že se bojí. Jinak je to tu ale super, i když my hřiště nevyužijeme,“ usmála se Lucie, která si nepřála uvést své příjmení.

Na dnešním slavnostním otevření nechyběla čtrnáctiletá pejskařka Jana Brambůrková, která čekala u jedné z překážek se svou čtyřměsíční fenkou. „Nemám to sem daleko. S pejskem sem určitě budu chodit. Jsem ráda, že tu hřiště je a že sem budu moct chodit cvičit,“ usmívala se Jana Brambůrková.

Mladá chovatelka přišla společně s maminkou Magdalénou. „To, že by hřiště mělo být oplocené, by mě ani nenapadlo. Majitel by si měl za svého pejska zodpovídat a asi by měl být vycvičený. Spíše mi tu chybí odpadkové koše.“ Jak zjistila naše redakce, o umístění odpadkových košů se sáčky na psí exkrementy se bude jednat. „Nebude to hned, ale určitě je doplníme. Musí být umístěné na takovém místě, aby se k nim dostali popeláři kvůli vývozu,“ poznamenal Richard Šedivý.

Výběr pozemku je zásadní 

Podobné psí hřiště jako v krajském městě Vysočiny, mají už třeba v Oštěku, Sázavě, Dvoře Králové, Nelahozevsi, Kraslicích. 

Jak Drbně řekla Lenka Soal, psí hřiště se objevují hlavně v menších obcích. „Hlavním kritériem bylo sepsání motivačního dopisu, ten napsali jihlavští zastupitelé. Důležitá je i spolupráce s obcemi do budoucna. Obce musí zajistit travnatý, rovný a bezpečný pozemek. Ten správný pozemek je zásadní,“ uvedla Lenka Soul s tím, že všechny obce mají podobné překážky. Průměrně jich bývá devět, takže stejně jako nyní v Jihlavě.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky pes, pejskař, hřiště, atrakce, překážka, Dolina, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nová zábava v Jihlavě. Dnes se otevřelo psí hřiště, má devět překážek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.