Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Archeologické lokality kolem řeky Jihlavy zpřístupní virtuální stezka

Muzeum Vysočiny Jihlava připravuje virtuální stezku krajinou s cennými archeologickými nalezišti na středním toku řeky Jihlavy. Několik lokalit nejzápadnější části pravěkého moravského osídlení si budou moci lidé díky QR kódu a chytrým zařízením přímo v terénu prohlédnout v původním stavu.

Virtuální stezka by měla být přístupná do tří let. Je součástí spolupráce na výzkumu a prezentaci archeologických lokalit mezi muzeem a Archeologickým ústavem Akademie věd ČR Brno.

„Bude to taková nadstavba nad běžnou prezentací nálezů, kterými jsou výstavy a publikace. Mělo by to také trochu nalákat lidi do terénu. Dnes, když na ta místa přijdou, stojí tam rodinné domy nebo je tam pole. Je těžké si tam něco představit, i když tam dáte fotografie nebo plány z terénu, které často nemusí být srozumitelné,“ řekl vedoucí archeologického oddělení Aleš Hoch.

Východ Vysočiny v pravěku využívali

Virtuálně namodelovaných lokalit mezi Vladislaví a Mohelnem na Třebíčsku by podle něho mohlo být až šest včetně keltské osady u Kladerub. Zatím je na Vysočině obdobným způsobem zpřístupněna hornická lokalita Buchberg u Přibyslavi.

Roční náklady na projekt nazvaný Střední Pojihlaví jako součást historické stezky spojující Českomoravskou vrchovinu s jihomoravskými úvaly jsou asi 400 tisíc korun. Potrvá do konce roku 2026. Jeho součástí jsou nové výzkumy i analýzy výzkumů starších. K nejnovějším nálezům patří objevení sídlišť z mladší doby bronzové a mladší doby římské. Východní část dnešní Vysočiny pravěcí lidé využívali, patřila ještě k moravským úrodným lokalitám. Hlouběji na Českomoravské vrchovině se neusidlovali.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky historie, archeologie, řeka Jihlava, virtuální stezka, osídlení, QR kód

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologické lokality kolem řeky Jihlavy zpřístupní virtuální stezka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.