Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Krajská záchranka slaví dvacet let, eviduje více jak tři čtvrtě milionu výjezdů

Psal se rok 2004, když byla založena sociální síť Facebook, Česko vstoupilo do Evropské unie a naši fotbalisté hráli semifinále na Euru. A také začala fungovat krajská záchranka.

„Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, jako jednotná organizace, slaví 1. července 2024 dvacet let existence. Během svého fungování absolvovali krajští záchranáři více jak tři čtvrtě milionu výjezdů,“ informoval mluvčí krajských záchranářů Petr Janáček.

Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina u příležitosti dvacátého výročí mimořádně  zpřístupní většinu výjezdových základen. V sobotu 29. června bude od osmi do dvanácti hodin otevřeno například v Jihlavě, Telči, Třebíči, Žďáru nad Sázavou, Havlíčkově Brodě nebo v Pelhřmově.

Dnes je v kraji třicet profesionálních výjezdových skupin, které zajišťují přednemocniční neodklanou péči a jsou rozmístěny na jednadvacet základen. „Historie přednemocniční neodkladné péče na Vysočině sahá daleko do minulosti. Například v Třebíči nebo v Pelhřimově byla zajišťována už od roku 1976, v Havlíčkově Brodě s ní zdravotníci začali o dva roky později. V Jihlavě vyjely první sanitky do terénu v roce 1982 a v Novém Městě na Moravě v roce 1984,“ vyjmenoval Janáček.

Ke vzniku jednotné organizace a to Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, se sídlem v Jihlavě, pak došlo 1. července 2004. „V té době se sloučily již fungující základny - Jihlava, Telč, Pelhřimov, Pacov a Počátky,“ řekl mluvčí s tím, že další základny se začleňovaly postupně, poslední byla humplecká v roce 2008. Dále byla řada nových výjezdových základen vybudovaná, bylo to ve Velké Bíteši, Přibyslavi, Jemnici, Kamenici nad Lipou nebo v Habrech. 

Milion a půl hovorů

Janáček dále informoval, že za dvacet let existence uskutečnili záchranáři na Vysočině 785 tisíc výjezdů, při kterých zásahové vozy nejezdily osmadvacet a půl milionu kilometrů. Ošetřeno bylo 540 tisíc pacientů. „To je více lidí, než je počet obyvatel na Vysočině,“ připomněl mluvčí. Vrtluník Letecké záchranné služby, Jihlavský Kryštof 12, má bezmála dvanáct tisíc vzletů. „Naši záchranáři ošetřili 146 200 úrazů, zasahovali u 34 072 dopravních nehod a provedli 6 960 resuscitací,“ sdělil Janáček.

Operátoři Zdravotnického operačního střediska přijali na tísňové lince 155 více jak milion a půl hovorů, poskytli 8 820 telefonicky asistovaných neodkladných resuscitací.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto ZZS KV | Zdroj ZZS KV

Štítky výročí, 20 let, krajská záchranka, ZZS KV

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská záchranka slaví dvacet let, eviduje více jak tři čtvrtě milionu výjezdů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.