Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Nejen Jihlava, ale i Praha už hledá vánoční strom. Může být odkudkoliv, za nejlepší tip nabízí deset tisíc

I když teprve pořádně začíná léto, organizátor vánočních trhů společnost Taiko už se připravuje na zimu. Jako každý rok bude Staroměstské náměstí zdobit vánoční strom a je čas najít vhodného kandidáta. Lidé mohou posílat tipy na stromy z celé republiky, ten nejlepší dostane finanční odměnu.

Vánoční strom hledají pomocí soutěže už čtrnáct let. Tip na email info@taiko.cz může poslat každý, nemusí být majitelem stromu. Pro výběr jsou ale jasná kritéria.

Měl by to být smrk ztepilý rostlý 23 až 25 metrů. Poté bude zkrácen na 22 metrů. Musí mít pravidelně rostlé větve, rovný kmen a musí být zdravý. To zjistí průzkumem odborníci.  Může být odkudkoliv v České republice, ideálně blízko silnice, ale není to podmínka.

Popis a fotku stromu mohou lidé posílat až do 15. září, ten nejvhodnější pak vyberou 1. listopadu. Jeho navrhovatel pak dostane deset tisíc korun. Rozsvítit by ho měli 30. listopadu, trhy potrvají do 6. ledna. 

„Budeme velmi rádi, pokud nám lidé opět budou posílat tipy na vhodné smrky, které mohou růst na jejich pozemku, ale také o nich mohou jen vědět. Všechny stromy, které jsme dosud kácely bylo vždy nutné odstranit z důvodu bezpečnosti nebo plánované stavební činnosti,“ uvedla v tiskové zprávě Hana Tietze, mluvčí Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí 2024.

Minulý rok lidé zaslali čtyřicet návrhů, ze kterých byl vybrán smrk v Mimoňi v Libereckém kraji. Kácení a zdobení měla stejně jako letos městská společnost Technologie hlavního města Prahy. 

Také Jihlava hledá strom

S výzvou ohledně vánočního stromu přišlo krajské město Vysočiny už na konci května. 

Město konkrétně hledá smrk či jedli. Strom by se měl nacházet na soukromém pozemku, protože o stromech na obecních pozemcích město vede evidenci. Budoucí vánoční strom by měřit minimálně 12 metrů. 

Nemáte na zahradě strom vhodný na Vánoce v Jihlavě? Pokud ano, dejte to vědět na radnici

Ačkoliv ještě ani kalendářní léto nezačalo, přesto už je nejvyšší čas na to začít vybírat letošní vánoční strom. Hledat teď začala jihlavská radnice a obrací se i na veřejnost.

„Pokud se bude strom zdát vhodný, tak se na něj přijedeme podívat a kdybychom ho vybrali, tak jej před Vánoci zkušení dřevorubci šetrně a zdarma pokácí,“ uvedla Ivana Hamáčková z odboru školství, kultury a tělovýchovy. Informace o stromu, kontakt na sebe a případně i fotografii stromu mohlu lidí v Jihlavě posílat do 31. srpna

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky strom, Vánoce, advent, tip, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejen Jihlava, ale i Praha už hledá vánoční strom. Může být odkudkoliv, za nejlepší tip nabízí deset tisíc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.