Počasí dnes27 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

V záchranných stanicích končí zvířata zraněná při sečení. Nebezpečím jsou i robotické sekačky, varují ochránci

Sezona sekání trávy a také stříhání zeleně je teď v plném proudu. Lidé však musí být opatrní, protože se sečením jde ruku v ruce zranění zvířat, která pak často končí v záchranných stanicích.

„Počty přijatých zvířat v 34 záchranných stanicích Národní sítě, koordinované Českým svazem ochránců přírody, každý den narůstají. Jedním z aktuálních důvodů příjmů handicapovaných zvířat je nepozornost při sečení, ořezávání keřů a stromů. Záchranné stanice evidují už 137 příjmů zvířat v souvislosti s těmito důvody,“ shrnuje Petr Stýblo v tiskové zprávě Českého svazu ochránců přírody.

„Ne vždy si mláďat včas všimneme." 

Ochránci radí, aby lidé v této době, kdy v hustých větvích keřů hnízdí ptáci s vajíčky a je zde řada mláďat, keře či stromy nestříhali. „Ne vždy si jich všimnete včas a po ostříhání větví, které je kryjí před predátory, je už pozdě. Mláďata se pak většinou stávají snadnou kořistí predátorů. Ve městech jsou jimi zejména straky,“ jmenuje Stýblo.

V loňském roce záchranné stanice přijaly celkem 361 takto zraněných živočichů, letos to bylo za prvních 5 měsíců celkem 137 zvířat.

Řada živočichů, kteří jsou nyní v ohrožení, se vyskytuje i na stromech. Nenápadně se schovávají třeba v dutině. Jde třeba o ptáky, veverky, netopýry. „Nezřídka pak obyvatelé takto zničených hnízd končí v záchranných stanicích. Někdy přinesou lidé do stanice i celé hnízdo s mláďaty. Přidělávají tak záchranářům obrovské množství starostí, aby se jimi vypiplaná mláďata mohla po čase vrátit do přírody,“ vypráví Stýblo a vzpomíná na nedávný příběh. Oběťmi kácení stromu se stali tři špačci obecní, kteří byli přijati do záchranné stanice ve Vlašimi. „Nálezce je tam odvezl i s kusem kmene, v jehož dutině se nacházelo hnízdo s mláďaty. Nyní jsou v péči ošetřovatelů a jejich osud je prozatím nejistý,“ konstatoval ochránce Stýblo.

Dalším nebezpečím pro mláďata je sečení. Na rozdíl od ořezávání dřevin se se sečením trávy počkat nedá. „Tragédie, o kterých už se dneska ví, se odehrávají na loukách, kde superrychlé sekačky zemědělců ve velkém likvidují malá (nejen) srnčata. Akce dobrovolníků vyhledávajících ležící srnčata těsně před sklizní dnes už dokonce s pomocí dronů sice přibývají, ale tuto srnčí katastrofu nezastaví. To snad jednou dokážou až termočidla umístěná přímo na sekačkách, propojená s jejich brzdami. Leč podobné, i když menší tragédie se odehrávají i na zahradách,“ říká Stýblo.

Stehlík obecný ze záchranné stanice v Bartošovicích 

Opatrnost při sečení trávy na zahradách je dle ochránců přírody na místě. Lehce se totiž může stát, že se před člověkem při sečení objeví ptáče či mládě ježka. Třeba před robotickou sekačkou, kterou má už dnes řada domácností, mládě neuhne a sekačka před takovým mládětem nezastaví.

„Pustit robotickou sekačku do trávy v noci je vůči divokým zvířatům ještě bezohlednější, protože pak neohrozí jen mláďata, ale i dospělé noční živočichy, třeba ježky nebo žáby,“ upozorňuje Petr Stýblo a dodává, že zvířata po takových střetech se do záchranných stanic většinou nedostanou, protože nepřežijí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Svaz ochránců přírody | Zdroj Svaz ochránců přírody

Štítky nebezpečí, zeleň, riziko, zvíře, živočich, sečení, ochránci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V záchranných stanicích končí zvířata zraněná při sečení. Nebezpečím jsou i robotické sekačky, varují ochránci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.