Počasí dnes23 °C, zítra28 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Teplý a vlhký. Tak hodnotí meteorologové letošní květen na Vysočině

Celkem 131,9 milimetrů srážek letos v květnu naměřil dobrovolný pozorovatel počasí pro Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) Petr Janoušek na své stanici v Jihlavě - Hruškových Dvorech.

To je nejvíce na Vysočině a také zhruba dvakrát více, než je v květnu dlouhodobý průměr. Celkem pršelo v krajském městě v šestácti dnech, 18. května spadlo 27,7 milimetrů vody, což bylo za květen nejvíce.

Často pršelo i jinde, víkendy s hrozbou deště mají stále všichni v paměti. Průměr za celý kraj je 97 milimetrů a to je 137 procent oproti normálu. Proto meteorologové hodnotí květen jako vlhký.

Extrémních jevů přibývá. Lidé by si měli uvědomit, že počasí ví, co dělá, říká pozorovatel Petr Janoušek z Jihlavy

Počasí. Téma, které nikdy nezklame a můžeme o něm mluvit asi s kýmkoliv, třeba i s někým, koho vidíme poprvé v životě. Zároveň je to něco, na co hodně často nadáváme. Buď je moc teplo, moc zima, moc sucho nebo pořád jen prší. O počasí jsem si...

Teplota v Jihlavě kolísala od 1,1 stupně až po rovných 23 stupňů, průměr byl třináct a půl stupně. „Nebyly letní ani tropické dni,“ zhodnotila teploty Gražyna Knozová z brněnské pobočky ČHMÚ. Přesto květen hodnotí jako teplý. Průměr za celou Vysočinu byl totiž ještě o jeden stupeň vyšší, což je o 1,4 více, než kolik je průměr za roky 1991 až 2020.

Na další dny meteorologové slibují ubývání silných bouřek, obloha se vyjasní a začne se oteplovat. O víkendu by se ale mohly deště a těké bouřky zase vrátit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, teplo, deštivo, průměr, předpověd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplý a vlhký. Tak hodnotí meteorologové letošní květen na Vysočině | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.