Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Na Vysočině hrozí útoky vlků. Ochránci přírody radí lidem dávat si pozor na svá zvířata

Vlci byli v novodobé historii na Vysočině poprvé zaznamenáni v roce 2016, loni se narodila dvě mláďata. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) varuje před útokem na hospodářská zvířata, která mohou být při špatném zabezpečení pro vlky snadná kořist.

„Vlci jsou v přírodě důležití, pomáhají regulovat přemnoženou spárkatou zvěř,“ zdůraznil Václav Hlaváč z AOPK. S chovateli zvířat v této věci komunikuje. Radí, jak stáda zabezpečit a kde lze získat finance. Kombinací vhodných opatření je možné riziko snížit na minimum.

První podezření na napadení hospodářských zvířat vlkem se datuje k roku 2019. Další se objevilo až koncem loňského roku. „Letos máme od chovatelů hlášena tři napadení, v případě Olešenky na Havlíčkobrodsku nyní analýza DNA potvrdila, že se skutečně jednalo o vlka. Víme, že to byl samec a že zatím tento jedinec nebyl na našem území geneticky zaznamenán," řekl Hlaváč s případu, kdy bylo při dvou útocích zahubeno pět ovcí.

Stoprocentní dotace na ploty

Chovatelé mají v případě vlčího útoku nárok na náhradu škod. Stát je podporuje i jinak. „Na zabezpečení stád poskytuje dotace, je také možné žádat o náhradu újmy za ztížené zemědělské hospodaření v důsledku opakovaného výskytu vlka," vyjmenoval Hlaváč. Při výskytu vlka je totiž třeba zaměstnávat pastevce, udržovat oplocení nebo mít pastevecké psy.

Máte strach z výskytu vlků na Vysočině?

Celkem hlasovalo277 čtenářů

Z Operačního programu Životní prostředí je poskytována stoprocentní dotace na pořízení elektrických ohradníků, pevného oplocení, pasteveckých psů a dalšího příslušenství. „Tato finanční podpora je dostupná i pro drobné chovatele, jelikož minimální počet chovaných kusů hospodářských zvířat je stanoven na pět a podporu lze přiznat opatřením již od výše padesáti tisíc korun,“ dodala Karolína Šůlová z AOPK.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com | Zdroj AOPK ČR

Štítky vlk, útok, ovce, zabezpečení, nebezpečí, dotace, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině hrozí útoky vlků. Ochránci přírody radí lidem dávat si pozor na svá zvířata | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.